Unul dintre călăii de la Srebrenica, internat la un spital din Haga: „Starea lui s-a înrăutățit dramatic, viața lui este în pericol”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
flickr, UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia
flickr, UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia

Fiul lui Ratko Mladić a declarat că tatăl său suferă de „pneumonie, acumulare de lichid în plămâni și insuficiență cardiacă”.

Fostul comandant militar sârb bosniac Ratko Mladić, care ispășește o condamnare cu închisoarea pe viață la Haga pentru crime de război, a fost internat în spital și are o stare de „sănătate proastă”, a declarat fiul său, Darko Mladić, pentru AFP .

Într-o scurtă conversație telefonică cu AFP la Belgrad, Darko Mladić a confirmat informația presei locale. Le-a spus că fostul general este internat de o săptămână din cauza stării fragile de sănătate. El a fost mai întâi la spitalul civil din Haga, iar de joi se află în unitatea de sănătate a închisorii Mecanismului Internațional Rezidual pentru Tribunalele Penale (MTPI), cu sediul la Haga.

"Sănătatea lui este proastă. O echipă de medici este pregătită aici, în Serbia, care ar putea merge să-l vadă, dar nu știm încă dacă li se va permite. Vom cere permisiunea acestor medici să-l examineze", a declarat Mladić pentru AFP.

Solicitate de AFP să comenteze informațiile, serviciile MTPI au răspuns că „nu pot comenta starea de sănătate a deținutului deoarece este vorba de informații confidențiale”.

Unul dintre autorii masacrului de la Srebrenica

Născut la 12 martie 1942, Mladic este un criminal de război sârb bosniac. În calitate de colonel general, Mladic a condus Armata Republicii Srpska în timpul Războiului Iugoslav. În 2017, el a fost găsit vinovat de săvârșirea de crime de război, crime împotriva umanității și genocid de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie.

El a fost găsit vinovat pentru rolul său în masacrul de la Srebrenica, când forțele sârbe bosniace au ucis aproximativ 8.000 de bărbați și adolescenți musulmani, în iulie 1995.

În iunie 2021, MTPI a confirmat condamnarea pe viață a lui Ratko Mladić pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise în timpul conflictului intercomunitar din Bosnia din 1992 până în 1995.

Darko Mladić a declarat pentru mai multe instituții de presă din Serbia și BiH că tatăl său suferă de „pneumonie, acumulare de lichid în plămâni și insuficiență cardiacă”.

"Nu știm cauzele insuficienței cardiace și dacă Ratko Mladić ar fi suferit un atac de cord minor. Nu am primit rezultatele testelor", a declarat fiul său pentru Serbian News.

Potrivit aceleiași surse, condamnatul de la Haga a avut Covid la începutul lunii august, dar „fără simptome grave”.

Darko Mladić spune că din luna mai, sănătatea tatălui său s-a „deteriorat dramatic”. "Se află într-o situație dificilă și mi se pare că viața lui este în pericol. Nu poate funcționa independent și are nevoie de un tutore", a spus el.

Experții medicali ruși, ale căror declarații au fost menționate de apărarea lui Mladic în timpul procesului din 2016, spun că acesta a avut în trecut mai multe accidente vasculare cerebrale minore care au cauzat deteriorarea sistemului nervos.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel