Ungaria restrânge schema de plafonare la carburanți

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto: flickr, Joe Goldberg
Foto: flickr, Joe Goldberg

Ungaria a restrâns sfera de eligibilitate pentru combustibili cu prețuri plafonate și crește o taxă specială pentru grupul MOL.

Şeful de cabinet al prim-ministrului, Gergely Gulyas, a declarat sâmbătă că măsurile vor restrânge eligibilitatea pentru benzină şi motorină cu preţ limitat la vehiculele private, vehiculele agricole şi taxiurile şi vor exclude maşinile deţinute de companie, notează Reuters.

El a spus că acest lucru este necesar, deoarece principala rafinărie Dunăreană a MOL intră în întreținere de luni, reducând drastic aprovizionarea cu combustibil pe piața internă, deși guvernul va elibera, de asemenea, un sfert din rezervele sale strategice de combustibil pentru a asigura aprovizionarea.

Gulyas a spus că noile reguli de plafonare a prețurilor au intrat în vigoare de sâmbătă la prânz.

„Este important de remarcat faptul că guvernul poate menține prețurile la combustibili limitate la 480 de forinți (1,21 dolari) pe litru pentru consumatorii cu amănuntul”, a declarat Gulyas într-un briefing de presă.

Un decret guvernamental publicat sâmbătă a arătat, de asemenea, că guvernul va crește o taxă excepțională pe profiturile MOL la 40% de la 25% de la 1 august.

O serie de taxe excepționale asupra băncilor și anumitor companii au fost introduse în mai, în încercarea de a strânge aproximativ 800 de miliarde de forinți pentru a ajuta la controlul unui deficit bugetar în creștere.

Gulyas a spus că măsurile suplimentare sunt acum justificate și că guvernul va elimina „profitul suplimentar” care provine de la mai mulți oameni care plătesc prețul pieței pentru combustibil.

Limita prețurilor a fost introdusă în noiembrie anul trecut, deoarece prețurile au crescut chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia și a stabilit prețul de vânzare cu amănuntul atât pentru benzină cu 95 de octani, cât și pentru motorină.

Guvernul premierului Viktor Orban a introdus plafonul, care acum se va aplica până în octombrie, pentru a proteja consumatorii de inflația care se află la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii.

Plafoanele de preț ale lui Orban au fost un pilon al eforturilor guvernului său naționalist de a proteja gospodăriile de costul mai ridicat al vieții, dar chiar și cu aceste măsuri, inflația a crescut în teritoriu de două cifre luna trecută.

Președintele executiv al MOL, Zsolt Hernadi, a avertizat vineri cu privire la posibile probleme de aprovizionare cu combustibil, cu excepția cazului în care există măsuri de stimulare a importurilor de combustibil, având în vedere că rafinăria companiei de la Dunăre nu este în măsură să producă suficientă motorină pentru a satisface cererea din țară chiar și în circumstanțe normale. Citeste mai mult

„Acceptăm că nu există suficient combustibil, în special motorină, pentru a satisface cererea fără importuri în timpul închiderii rafinăriei”, a spus Gulyas.

MOL, care deține și cea mai mare rețea de benzinării din țară, a cerut anterior eliminarea treptată a plafonului prețului combustibilului.

Luna trecută, a spus că șoferii de autoturisme din Ungaria vor fi limitati să cumpere 50 de litri de combustibil pe zi de la benzinării, reducând la jumătate limita anterioară.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel