Ambasadorul Rusiei la Budapesta: „Ungaria este pragmatică cu privire la sancțiunile rusești. Premierul Orbán are grijă doar de interesele țării lui”

Elena Oana Aurel |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Chiar dacă Ungaria se află pe lista națiunilor neprietenoase a Rusiei, guvernul ungar adoptă o abordare pragmatică a relațiilor economice bilaterale, a declarat ambasadorul Rusiei la Budapesta, Evgheni Stanislavov, într-un interviu acordat agenției de presă ruse RIA Novosty.

„Ungaria a fost adăugată pe lista țărilor neprietenoase din cauza aderării sale la sancțiunile anti-ruse, dar canalele de dialog rămân deschise”, a spus Stanislavov.

Ungaria a fost adăugată pe listă în urmă cu un an, în martie anul trecut, alături de restul Uniunii Europene. La acea vreme, Moscova a impus sancțiuni țărilor enumerate, adică acestea puteau plăti pentru gazul rusesc doar în ruble.

„Budapesta are o poziție pragmatică, la care nu va renunța sub presiunea aliaților săi, Uniunea Europeană și NATO”, a spus diplomatul rus.

În același timp, Stanislavov a spus că el consideră că guvernul condus de Orbán protejează interesele maghiare, care sunt puternic lovite de „criza din Ucraina și consecințele negative ale sancțiunilor anti-rusești de la Bruxelles și Washington”.

El a subliniat că Ungaria a semnat toate pachetele de sancțiuni anti-ruse de la Bruxelles și este obligată să le implementeze cu strictețe, motiv pentru care a fost trecută pe lista țărilor neprietenoase a Moscovei.

„Ca răspuns la întrebările jurnaliştilor, am spus deja că, în calitate de ambasador al acestei frumoase ţări, trebuie să recunosc cu mare tristeţe acest fapt”, a adăugat el.

Vorbind din străinătate, Ministrul maghiar al Afacerilor Externe și al Comerțului, Péter Szijjártó, a declarat ca reacție la interviu că, deși se află pe lista statelor neprietenoase, Ungaria face tot posibilul pentru a menține relații normale cu Rusia.

„La fel ca toate statele membre UE, Ungaria se află de luni de zile pe lista Rusiei a așa-ziselor state neprietenoase, dar, în ciuda acestui fapt, cooperarea dintre părți în domeniul energiei, de exemplu, se desfășoară fără probleme și într-o manieră echitabilă.”, a mai spus Szijjártó, potrivit Rmx.news.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel