Unde te ascunzi în caz de dezastru sau război. LISTA completă a buncărelor din România - ORAȘE și străzi

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Unde te poți ascunde în caz de dezastru sau război. IGSU a publicat lista buncărelor din România.

România are peste patru mii de buncăre în care oamenii se pot ascunde.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a publicat o listă din care reiese că numai în Bucureşti sunt cele mai multe adăposturi de protecţie civilă, care se află sub blocuri de locuințe sau în parcările clădirilor de birouri. Mai mult, unele se află în locuri surprinzătoare, cum ar fi cel de sub un centru pentru seniori din sectorul 6.

Pe de altă parte, cel mai mare adăpost civil se află în zona de nord a Capitalei, sub o clădire de birouri. Buncărul este verificat periodic și poate adăposti 1.000 de persoane.

Victor Dunăreanu, consultant situații urgență a spus că: "Pereții acestor adăposturi au 40cm, planșeul 20, rezistă unui atac cu bombă, rezistă în orice situație de urgență. Nu pătrunde apa, nu pătrund agenții chimici de luptă sau cei biologici".

Pentru cei care își caută o nouă locuință, refugiile subterane din clădire reprezintă un plus.

Un astfel de loc subteran a devenit viral în mediul online după ce proprietarul a publicat un anunț de pe o platformă de imobiliare: "Vând garsonieră cu buncăr"

"În vreme de pace, aceste adăposturi de protecție civilă pot avea altă destinație, cu excepția spațiilor unde sunt puncte de comandă și cu obligația de a fi eliberate în 24 de ore", a declarat Ioana Blănaru, ISU București-Ilfov.

Peste 4.300 de adăposturi de protecţie civilă în România

În București, sunt în total aproximativ 1500 de spații care oferă adăpost antiaerian, pentru mai bine de 230.000 de persoane.

Sectorul 1 – 165 de adăposturi

Sectorul 2 – 343 de adăposturi

Sectorul 3 – 143 de adăposturi

Sectorul 4 – 168 de adăposturi

Sectorul 5 – 58 de adăposturi

Sectorul 6 – 294 de adăposturi.

În Hunedoara, autoritățile aproape au terminat reabilitarea unui labirint de buncăre aflat sub Casa de Cultură: "Aici sunt pompele de aer, aici e mecanismul care merge cu motor electric. Dacă se întâmplă să se ia curentul, atunci este acționat de o manivelă". În Hunedoara sunt 25 de adăposturi.

Este unul dintre judeţele norocoase cu 25 de buncăre.

Cele mai puţine refugii sunt în Ialomiţa şi Vrancea, doar 13. 3 adăposturi sunt la Urziceni, 5 la Slobozia, 3 la Fetești și două la Țăndărei, 9 sunt în Focșani, 3 adăposturi sunt la Adjud și 1 în Panciu.

În Alba sunt 15 buncăre, în Călărași sunt 23.

În întreaga ţară există 4358 de adăposturi care pot proteja oamenii în caz de urgenţă, confrom listei IGSU.

Conform legii în vigoare, în cazul în care România suferă un atac aerian, buncărele trebuie să fie eliberate în maxim 24 de ore.

VEZI LISTA COMPLETĂ pe ORAȘE și STRĂZI - AICI - descarcă documentul

Vasile Dîncu, despre buncăre

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat marți că verificarea buncărelor se face în fiecare an, în mod regulat. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație, a spus el.

Vasile Dîncu a spus că în fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție și că cele mai multe buncăre aparțin Ministerului Afacerilor Interne.

"Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție.

Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză.

Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație", a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel