Un șofer din UK a fost prins de nouă ori vorbind la telefon. ”Ar trebui să rămână fără permis. E un privilegiu, nu un drept”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Un șofer din Marea Britanie a fost surprins de polițiști de nouă ori în ultimii patru ani vorbind la telefon în timp ce conducea. 

Peste 90 de mii de șoferi au fost prinși cel puțin o dată vorbind la telefon, în timp ce 932 de britanici au fost surprinși de mai multe ori vorbind la telefon. 27 dintre aceștia au fost prinși între trei și cinci ori, 904 șoferi au fost prinși de două ori, în timp ce un șofer a fost surprins de organele de poliție de 9 ori în timp ce vorbea la telefon, potrivit cifrelor publicate de către Autoritatea britanică pentru eliberarea permiselor de conducere (DVLA),  citate de TheGuardian.

Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului se pedepsește în Marea Britanie cu cu trei până la șase puncte de penalizare, care rămân în dosarul de conducere timp de patru ani de la data săvârșirii contravenției.

Jason Wakeford, reprezentantul ONG-ului Brake, care activează în domeniul siguranței rutiere, a declarat: ”Credem că șoferii care în mod regulat nu respectă legea ar trebui să rămână fără permis. Acest lucru ar ajuta la salvarea de vieți și ar trimite un semnal clar că a conduce este un privilegiu, nu un drept”, mai spune Wakeford.

Un sfert dintre britanici vorbesc la telefon când conduc

Purtătorul de cuvânt al Asociației Automobiliștilor din UK (RAC), Simon Williams, a declarat: „Din păcate, aceste cifre demonstrează că mult prea mulți șoferi încă încalcă legea și îi pun în pericol pe alții, în mod inutil. Cercetările RAC arată că un sfert dintre șoferi încă efectuează sau primesc apeluri în timp ce conduc, iar unii dintre aceștia chiar admit că filmează cu telefonul sau se joacă pe telefon în timp ce sunt volan”, susține acesta.

În Marea Britanie, se suspendă permisul pentru șoferii care acumulează peste 12 puncte în decurs de trei ani.

Citește și: Ce scuze au mai găsit în 2021 șoferii opriți de Poliție: Mi-am făcut epilare definitivă, nu am voie să port centura

Totuși, instanțele de judecată pot acorda derogări șoferilor de a conduce în continuare, dacă aceștia fac dovada că interdicția le-ar cauza dificultăți financiare grave.

Autoritatea pentru Permise - DVLA a confirmat că măsura suspendării permisului a fost aplicată doar pentru 506 șoferi, dintre cei 90.989 de automobiliști prinși vorbind la telefon în timp ce conduceau. Poliția nu a specificat dacă persoana prinsă de nouă ori a avut permisul suspendat.

Conform legilor din Marea Britanie, șoferilor le este interzis să trimită mesaje sau să efectueze un apel telefonic cu un dispozitiv portabil, în afara apelării 112. Anul acesta vor fi introduse reguli mai stricte care interzic șoferilor să facă fotografii, videoclipuri sau să se joace pe telefon atunci când conduc.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel