Un simptom neobișnuit poate arăta deficitul de vitamina B12. La ce trebuie să fii atent

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Un simptom neobișnuit al deficienței de vitamina B12 include modificări ale limbii. Aceasta ar putea părea umflată și roșie. 

Un adult ar trebui să primească 2,4 micrograme pe zi și, la fel ca majoritatea vitaminelor, B12 nu poate fi produsă de organism, ci trebuie să provină din alimente sau suplimente. 

Unii oameni nu consumă suficientă vitamina B12, în timp ce alții nu pot absorbi suficient, indiferent de cât de mult consumă. Drept urmare, deficiența de vitamina B12 este relativ frecventă, mai ales în rândul persoanelor în vârstă, informează mirror.co.uk.

Deficiența de vitamina B12 se poate dezvolta lent, ceea ce face ca simptomele să apară treptat și să se intensifice în timp, făcând afecțiunea greu de detectat, spun experții.

Un simptom neobișnuit al deficienței de vitamina B12 include modificări ale limbii, care poate apărea inflamată și roșie.

Deficiența poate apărea relativ rapid și cu simptome diferite, dar poate fi adesea omisă sau trecută cu vederea, potrivit Harvard Health Publishing.

Alte simptome pot include:

  • senzații ciudate, amorțeală sau furnicături în mâini și picioare
  • dificultate la mers (clătinare, probleme de echilibru)
  • anemie
  • dificultăți de gândire și de raționament (dificultăți cognitive) sau pierderea memoriei
  • slăbiciune
  • oboseală

O deficiență gravă poate fi corectată în două moduri: injecții săptămânale sau pastile zilnice cu doze mari de B12. O deficiență ușoară de B12 poate fi corectată cu multivitamine.

Este important ca persoanele vegetariene sau vegane să consume pâine și alte cereale bogate în B12 sau să ia suplimente zilnice pentru a asigura aportul optim de vitamine.

În timp ce un medic cu experiență poate observa simptomele și poate detecta deficiența de vitamina B12 printr-un consult, este necesar și un test de sânge pentru a confirma lipsa vitaminei.

Detectarea precoce și tratamentul sunt importante. Dacă este lăsată netratată, deficiența poate provoca probleme neurologice severe și boli de sânge.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel