Un simplu test de salivă poate descoperi cancerul de sân

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: pexels
Foto: pexels

O nouă descoperire ar putea salva viețile a mii de persoane sub 50 de ani. Testul de salivă poate identifica aproape jumătate dintre femeile care vor avea cancer de sân în următorul deceniu. Secretarul britanic pentru Sănătate, Sajiid Javid, consideră că este o nouă cercetare promițătoare.

Cercetătorii doresc ca testul genetic unic să fie aplicat femeilor în jurul vârstei de 30 de ani, cu mult înainte ca acestea să devină eligibile pentru mamografii la vârsta de 50 de ani. Testul, utilizat împreună cu informațiile medicale standard și despre istoricul persoanei, și o măsură a densității sânilor la femei, a prezis cu exactitate un risc mai mare de cancer de sân la puțin sub 50% dintre cei care l-au avut.

Profesorul Gareth Evans, care a condus studiul de la Universitatea Manchester, a spus: „Dacă toate aceste femei ar lua medicamente pentru a preveni cancerul de sân, ar putea preveni un sfert din cazurile de cancer de sân și ar putea salva viețile a 2.000 de femei pe an.”

Sajiid Javid a spus că descoperirile sunt promițătoare, adăugând: „Monitorizăm în mod constant cercetări inovatoare ca aceasta pentru a ajuta la informarea abordării noastre și a obține pacienții tratați mai repede”. În prezent, femeile din Marea Britanie sub 50 de ani pot face de obicei un test genetic la NHS (National Health System) numai dacă un membru al familiei are o genă defectuoasă legată de cancerul de sân sau dacă au un istoric familial puternic de boală.

Un studiu major asupra testului de salivă a analizat riscul a aproape 2.500 de femei de a dezvolta cancer de sân. Dintre aceste femei, care au fost urmărite în medie de aproape zece ani, 644 au suferit de cancer la sân. În cadrul studiului, s-a constatat că patru din zece femei au fie cel mai mare risc, un risc moderat sau ridicat sau cel mai scăzut risc de cancer de sân. Acestea sunt descrise drept categorii „acționabile”. Unele dintre femeile cu un risc mai mare au ales să înceapă medicamente care să le reducă riscul.

Cercetătorii au descoperit că femeile cu un „risc moderat sau ridicat” de cancer de sân reprezentau 48% dintre cele care au dezvoltat cancer de sân „în creștere”, clasificate în stadiul doi sau mai mare de către medici. Dar aproape una din cinci femei s-a dovedit a avea un risc scăzut de cancer de sân, ceea ce înseamnă că avea o șansă de sub 2% de a-l dezvolta în următorul deceniu. Înseamnă că nu numai că femeile cu risc mai mare ar putea avea nevoie de mai multe teste, dar aproape una din cinci femei cu risc scăzut ar putea avea nevoie de mamografii mai puțin frecvente.

Dr. Kotryna Temcinaite, de la Breast Cancer Now, a declarat: „În fiecare an, 55.000 de femei și 370 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de sân în Marea Britanie. Detectarea precoce poate împiedica oamenii să moară din cauza cancerului de sân, motiv pentru care avem nevoie de cercetări ca aceasta pentru a înțelege cum ar putea funcționa o abordare mai adaptată a screening-ului mamar.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel