Un șef de la Asistență Socială a falsificat aproape 500 de certificate de handicap. Printre beneficiari, persoane care lucrează în instituții publice

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Procurorii DNA au trrimis în judecată 26 de persoane, printre care și un fost șef de seviciu din DGASPC Timiș, care ar fi introdus ilegal în baza de date 491 de falși beneficiari de certificate de handicap. Prejudiciul calculat în acest caz depășește 5 milioane de euro.

Inculpatul, la data faptelor șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, este acuzat de infracțiuni de corupție și fraudă informatică.

Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiș datele reale ale unui număr de peste 491 de falși beneficiari de certificate de încadrare în grad de handicap vizual grav cu asistent personal /însoțitor, în scopul introducerii acestora la plată ca și cum ar fi deținătorii unor certificate autentice.

Între 500 și 2.600 de euro/certificat

Potrivit rechizitorriului, șeful Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, cuprinse între 500 și 2.600 de euro/persoană, primind în total 51.195 euro, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în condițiile în care acestea nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.

„Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Maramureș, Bistrița Năsăud, etc.)”, susțin procurorii.

În urma înregistării documentelor, beneficiarii au obținut indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuveneau, dar și alte facilități conferite de lege.

Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la 5.362.895 euro, din care suma de 1.395.781 lei este reținută pentru un număr de 29 de falși beneficiari care fac obiectul prezentului dosar, iar față de restul falșilor beneficiari se continuă urmărirea penală.

„Precizăm că, mare parte din falșii beneficiari de prestații sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituții publice, chiar din domeniul medical, și nu achită niciun fel de contribuții la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceștia dețin în același timp și permis de conducere auto și circulă pe drumurile publice. De asemenea, din cercetări a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă) persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul SARS-CoV2-(COVID 19)”, se arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: dare de mită, complicitate la infracțiunea de fraudă informatică, complicitate la infracțiunea de fals informatic. În prezența apărătorilor aleși, inculpații au recunoscut comiterea faptelor și au acceptat încadrarea juridică și au fost de acord cu cuantumul pedepselor aplicate.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel