Un recif de corali uriaşi, care "nu prezintă semne de stres sau de boală", descoperit în largul Tahiti

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Fotografie creată de Francesco Ungaro, de la Pexels
Fotografie creată de Francesco Ungaro, de la Pexels

Oamenii de ştiinţă au descoperit un recif de corali uriaşi, la peste 30 de metri adâncime, în largul Tahiti, un eveniment important în contextul în care recifele sunt afectate de schimbările climatice, informează AFP.

"Este unul dintre cele mai mari recife de corali din lume care se găseşte la peste 30 de metri adâncime", se arată într-un comunicat al UNESCO, care sprijină această misiune ştiinţifică. "Starea impecabilă a acestor corali în formă de trandafir şi suprafaţa pe care o acoperă fac din această descoperire una foarte neobişnuită", a subliniat UNESCO, scrie Agerpres. 

Reciful are o lungime de trei kilometri, o lăţime de 30-65 de metri şi se află la o adâncime care variază între 35 şi 70 de metri, a precizat UNESCO. Unii dintre coralii săi uriaşi au un diametru de doi metri.

"Este o zonă puţin explorată. Ceea ce cunoaştem bine sunt zonele cuprinse între zero şi 30 de metri", a declarat pentru AFP Laetitia Hedouin, biolog marin şi specialistă în corali la centrul de cercetare francez CNRS şi la organizaţia de cercetare în domeniul mediului CRIOBE.

"Aceşti corali nu prezintă semne de stres sau de boală", a completat ea, adăugând că în Polinezia Franceză coralii aflaţi mai aproape de suprafaţă au cunoscut un episod de albire în 2019. Stelele de mare pot, de asemenea, să distrugă coralii, consumându-i.

Expediţia de scufundare a avut loc în noiembrie 2021



Expediţia de scufundare a avut loc în noiembrie 2021, graţie unui echipament special ce a permis explorarea la o asemenea adâncime. "Echipa de cercetători a făcut scufundări care au totalizat aproximativ 200 de ore pentru a studia reciful şi a putut asista la reproducerea coralilor", a precizat UNESCO.

În zonă au fost instalaţi senzori de temperatură. "Ne aflăm la începutul unui program de monitorizare, sperăm pe termen lung, pentru a înţelege mai bine de ce acest recif de corali nu a suferit de pe urma schimbărilor climatice şi care este dinamica populaţiei sale".

"Cunoaşterea oceanelor este încă limitată, doar 20% din fundul mărilor şi oceanelor planetei (...) fiind cartografiate", a subliniat UNESCO.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel