Un nou oraș al civilizației Maya iese la iveală după un mileniu

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Un nou oraș al civilizației Maya iese la iveală după un mileniu
Un nou oraș al civilizației Maya iese la iveală după un mileniu

Trei zboruri de patru ore deasupra junglei Campeche din Peninsula Yucatan din Mexic au scos la iveală o bijuterie arheologică: un oraș pierdut care a fost, probabil, abandonat acum mai bine de 1.000 de ani.

Descoperirea a fost făcută de Juan Carlos Fernandez-Diaz, profesor asistent de inginerie civilă la Universitatea din Houston, care a observat orașul încă din luna martie, în timpul unui studiu arheologic aerian al zonei.

În ultimii zece ani el a fost un deschizător de drumuri în aplicarea unei noi tehnologii care vine în ajutorul descoperirilor arheologice. LiDAR este un echipament montat pe avioane care detectează, cu ajutorul luminii laser, structuri ascunse de frunzișul dens al copacilor, relicve care, în unele cazuri, dezvăluie urmele lăsate de o civilizație pierdută.

Arheologii au cercetat ulterior situl, pe care l-au numit Ocomtun, timp de șase săptămâni în lunile mai și iunie au găsit structuri înalte de 15,2 metri care par a fi piramide, blocuri de ceramică și gravuri care, în opinia lor, datează din perioada cuprinsă între anii 600 și 900 d.Hr., cunoscută sub numele de Perioada Clasică Târzie a civilizației Maya.

"Când vedem imaginile (LiDAR), ne dăm seama că există ceva uimitor [dar] adevărata descoperire are loc după o mulțime de investigații și explorări", a declarat Fernandez-Diaz, care este, de asemenea, co-investigator la Centrul Național pentru Cartografiere Laser Aeropurtată, conform CNN World.

"Când am ajuns acolo am văzut că clădirile erau cu adevărat masive", a spus unul dintre arheologi,

Civilizația mayașă este cunoscută mai ales pentru templele sale și structurile impresionante din piatră care au fost găsite în sudul Mexicului, Guatemala, Belize, Honduras și El Salvador.

Ivan Šprajc, cercetător la Academia Slovenă de Științe și Arte (ZRC SAZU), alături de echipa sa au găsit trei piețe complete cu clădiri mari și un teren de joc. El a spus că orașul seamănă cu alte orașe mayașe din aceeași perioadă, dar există "anumite trăsături specifice".

"De exemplu, avem câteva complexe arhitecturale foarte curioase cu structuri care sunt dispuse în cercuri aproape concentrice. Așa că nu facem decât să presupunem ce ar putea fi, probabil, piețe", a spus el.

Înțelegerea unor astfel de situri poate face lumină asupra originilor orașelor, a vieții comunitare și asupra modului în care au fost construite aceste construcții megalitice. În cazul orașului recent descoperit, însă, multe întrebări rămân fără răspuns.

Ar putea dura ani de zile pentru a excava complet Ocomtun și pentru a obține o înțelegere mai profundă a sitului și a motivelor pentru care a fost abandonat. Multe așezări odinioară dens populate, în special în sudul și centrul Peninsulei Yucatan, au fost abandonate în decurs de aproximativ 200 de ani în secolele al IX-lea și al X-lea, a spus el.

Šprajc a spus că oamenii au părăsit aceste orașe din diverse motive printre care: epuizarea solului, suprapopulare, secetă prelungită și războaie dar cercetătorii nu știu care a fost cauza principală sau succesiunea evenimentelor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel