Un nou mormânt regal, descoperit în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor

radiodcnews Team | Dată: 15 ian 2023, 15:49 | Categorie: Știri
Un nou mormânt regal, descoperit în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor / Foto: Pixabay
Un nou mormânt regal, descoperit în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor / Foto: Pixabay

Un nou mormânt regal a fost descoperit în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor.

Un nou mormânt antic, aparţinând probabil unei soţii regale din cea de-a 18-a dinastie egipteană, din care au făcut parte Akhenaton şi Tutankhamon în urmă cu aproape 3.500 de ani, a fost descoperit recent în oraşul Luxor, supranumit Teba faraonilor, au anunţat autorităţile din Egipt, transmite Agerpres, citând AFP.

Mormântul regal a fost descoperit de cercetători egipteni şi britanici pe malul vestic al Nilului, unde se află celebra "Vale a regilor", iar săpăturile arheologice sunt încă în curs de desfăşurare, a declarat Mostafa Waziri, directorului Departamentului de Antichităţi Egiptene, într-un comunicat.

Însă "primele elemente descoperite până acum în interiorul mormântului par să indice deja că acesta datează din timpul celei de-a 18-a dinastii", considerată apogeul şi perioada cea mai prosperă a Egiptului Antic, a adăugat el.

Cui aparține mormântulPiers Litherland, profesor la Universitatea Cambridge şi coordonatorul echipei britanice de arheologi care participă la această misiune, a spus că "mormântul este cel al unei soţii regale sau al unei prinţese din linia ierarhică a faraonilor Tutmes, din care foarte puţine au fost dezgropate până acum".

Interiorul mormântului se află "într-o stare proastă de conservare", cu "numeroase construcţii şi inscripţii distruse de inundaţiile din Antichitate, care au umplut camerele mortuare cu sedimente nisipoase şi calcaroase", a adăugat arheologul egiptean Mohsen Kamel, citat în acelaşi comunicat.

Descoperiri importante, făcute în EgiptEgiptul a prezentat în ultimele luni mai multe descoperiri majore, realizate în principal în nectropola Saqqara, la sud de Cairo.

Egiptul, o ţară cu 104 milioane de locuitori şi aflată într-o gravă criză economică, mizează pe aceste anunţuri pentru a-şi relansa turismul, grav afectat de pandemia de COVID-19. Acest sector de activitate în care lucrează 2 milioane de egipteni şi care generează peste 10% din PIB-ul naţional a intrat în declin după Primăvara Arabă din 2011.

Autorităţile de la Cairo promit de mai multe luni deschiderea iminentă a "Marelui Muzeu Egiptean", construit în apropiere de Platoul din Gizeh, fără să anunţe însă deocamdată o dată certă de inaugurare.

Mulţi specialişti în arheologie prevedeau că evenimentul urma să fie organizat în 2022, cu ocazia bicentenarului descoperirii Pietrei din Rosetta de francezul Jean-Francois Champollion şi a centenarului descoperirii mormântului faraonului Tutankhamon.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite