Un episcop italian stârneşte controverse după ce a spus că "Moş Crăciun nu există"

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un episcop sicilian a declanşat o dezbatere amplă despre Moş Crăciun în presa din Italia, după ce a făcut o declaraţie în care a criticat frenezia cumpărăturilor ocazionate de sărbătoarea Crăciunului, informează DPA.

"Moş Crăciun nu există, iar compania Coca-Cola - şi nu doar ea - se foloseşte de imaginea lui pentru a se prezenta pe sine ca pe un promotor al bunelor valori", a declarat episcopul din Noto, Antonio Stagliano, în faţa copiilor reuniţi cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae, potrivit unor articole apărute în presa italiană, scrie Agerpres. 

Sfântul Nicolae din Mira, sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, este adeseori considerat modelul original care a dus la apariţia personajului Moş Crăciun în tradiţia europeană.

În multe părţi ale Europei, copiii primesc cadouri pe 6 decembrie şi cred că acestea le sunt aduse de Moş Nicolae. În ţările anglo-saxone, cadourile sunt oferite puţin mai târziu, în Ajunul Crăciunului sau de Crăciun (24 decembrie, respectiv 25 decembrie).

Pomeni celor săraci, nu cadouri speciale



Episcopul Antonio Stagliano a spus că Nicolae din Mira a fost un sfânt care oferea pomeni celor săraci, nu cadouri speciale. "În tradiţia anglo-saxonă, el a devenit Moş Crăciun, dar cu siguranţă nu acel Moş Crăciun creat de Coca-Cola", a adăugat clericul italian.

După declaraţiile sale, părinţii şi presa locală au afirmat că Antonio Stagliano i-a privat pe copii de bucuria specială pe care le-o oferă ziua de Crăciun şi cadourile primite cu ocazia acestei sărbători.

Sâmbătă, dioceza clericului italian a prezentat scuze publice: "Nu a fost intenţia noastră să provocăm o astfel de frenezie mediatică sau să îi dezamăgim pe copii. Însă sărbătoarea Crăciunului a devenit tot mai mult una consumeristă, de-creştinizată şi supusă unei logici de marketing".

”Nevoia de a face diferenţa”



"Nu le-am spus copiilor că Moş Crăciun nu există, ci am discutat despre nevoia de a face diferenţa între ceea ce este real şi ceea ce nu este real", a adăugat episcopul Antonio Stagliano.

Întrebarea care ar trebui să fie pusă, a continuat el, este aceasta: "De ce aduce Moş Crăciun cadouri doar copiilor bogaţi şi nu copiilor care nu au nimic?".

"Adevăratul înţeles al Crăciunului se află în acea peşteră, în frig şi ger, acolo unde pruncul Iisus s-a născut într-o iesle cu paie, pe care Amazon cu siguranţă că nu o livrează", a adăugat prelatul italian, citat de cotidianul La Repubblica. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel