Un bărbat ar fi trăit până la 168 de ani. Țara unde centenarii predomină

radiodcnews Team | Dată: 01 noi 2022, 20:31 | Categorie: Lifestyle
Sursă foto: Unsplash (mari lezhava)
Sursă foto: Unsplash (mari lezhava)

Un tărâm nu departe de Balcani găzduiește nenumărați centenari, iar cel mai longeviv om de acolo ar fi trăit 168 de ani. 

Există o serie de destinații din întreaga lume renumite pentru longevitatea rezidenților lor. Un colț al globului despre care nu se vorbește atât de mult și găzduiește singurul Muzeu al Longevității din lume se află în Lerik, în sudul Azerbaidjanului. Țara Caucazului de Sud găzduiește mai multe regiuni cunoscute pentru rezidenții care trăiesc până la vârste cu trei cifre, inclusiv zonele Lankaran și Nagorno-Karabakh. Dar o alta, Lerik, are reputația de a avea cea mai mare concentrație de centenari.

În acest tărâm de smarald de deasupra norilor din Munții Talysh, la care se ajunge cu greu pe un drum serpentin, oamenii par să fi descoperit un secret pentru o viață lungă și sănătoasă.

Muzeul Longevității adună în două camere viețile de sute de ani a celor din zona Lerik

Muzeul Longevității, care dispune de două camere, construit în 1991 și renovat în 2010, deține peste 2.000 de exponate care documentează viețile și amintirile celor mai vârstnici locuitori ai regiunii. Acesta prezintă durata de viață a fiecăruia cu articolele de uz casnic care le-au supraviețuit, cum ar fi trei generații de fiare de călcat pe cărbune. Există cufere pline cu batice și cămăși, ulcioare și boluri de argint, șosete frumos tricotate și covoare vopsite manual, care sunt încă viu colorate în ciuda vârstei lor.

Și apoi sunt scrisorile, scrise atât în ​​azeră, cât și în rusă, artefacte personale atât de vechi încât cerneala începe să se estompeze. Poate cele mai captivante exponate sunt portretele centenarilor care acoperă pereții muzeului. Aceste imagini, datând din anii 1930, au fost donate de fotograful francez Frederic Lachop.

Muzeul și statisticile oficiale din Azerbaidjan definesc „centenarul” mai vag decât v-ați aștepta: aici este clasificat oricine de peste 90 de ani. Cu toate acestea, în 1991, erau peste 200 de persoane în Lerik înregistrate ca având mai mult de 100 de ani, dintr-o populație de 63.000. Cifrele au fost mai puțin impresionante de atunci, iar localnicii dau vina pe radiațiile de la turnurile de comunicații și pe declinul mediului ambiental, dar ar putea la fel de ușor să se reducă la o simplă evidență mai riguroasă. Citește continuarea pe DC News

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite