Un asasin a mărturisit uciderea unui jurnalist maltez: ”Dacă aș fi știut la cine detonam bomba, aș fi cerut 10 milioane de euro”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: flickr, Jose A.
Foto: flickr, Jose A.

George Degiorgio, împreună cu fratele său Alfredo și asociatul Vince Muscat, au fost acuzați de uciderea Caruanei Galizia în Malta în octombrie 2017.

Unul dintre bărbații acuzați că a declanșat bomba care a ucis-o pe jurnalista de investigație malteză Daphne Caruana Galizia a mărturisit crima și a spus că ar fi cerut o recompensă mai mare pentru crimă dacă ar fi știut mai multe despre țintă, scrie The Guardian.

George Degiorgio, împreună cu fratele său Alfredo și asociatul Vince Muscat , a fost acuzat de uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia în Malta, într-un atentat cu bombă din octombrie 2017.

”Dacă aș fi știut, aș fi cerut 10 milioane de euro, în loc de 150.000” - a spus Degiorgio, într-un interviu pentru Reuters care a fost publicat în podcastul Who Killed Daphne?

”Pentru mine a fost doar o slujbă. Afaceri ca întotdeauna” - a spus asasinul plătit, dar a mai adăugat că îi pare rău pentru crimă.

Degiorgio a spus că nu știe prea multe despre Caruana Galizia sau despre familia ei.

Mărturisirea lui Degiorgio a urmat mai multor încercări ale avocaților de a obține o grațiere pentru clientul lor, în schimbul mărturiei despre rolul său exact în uciderea Caruanei Galizia, precum și despre alte presupuse crime care implică oameni importanți de pe insulă.

Luna trecută, o instanță de apel din Malta a respins contestațiile lui Degiorgio la acuzațiile de omor împotriva lui și a fratelui său, deschizând calea pentru un proces.

Degiorgio a declarat pentru Reuters că va pleda vinovat înainte de un proces cu juriu și a indicat că va depune mărturie și în legătură cu alte evenimente, inclusiv un complot eșuat anterior de a ucide o femeie jurnalist. Motivul său, a spus el, este să reducă pedeapsa pentru el și fratele său Alfredo și să se asigure că „nu pică singuri”.

Până acum, frații Degiorgio au negat implicarea în crimă. Asociatul lor, Muscat, a pledat vinovat de acuzații de crimă în 2020 și a fost condamnat la o pedeapsă redusă de 15 ani de închisoare în schimbul mărturiei în acest caz și în alte cazuri.

Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai insulei, magnatul maltez Yorgen Fenech , a fost acuzat în noiembrie 2019 că i-a ordonat lui Degiorgi și celor doi asociați ai săi să comită crima. Fenech a negat acuzațiile, dar nu și-a prezentat încă apărarea.

Avocatul său a declarat pentru presă că Fenech intenționează să demonstreze în instanță că „nici un moment nu a dorit, a căutat sau a sponsorizat în mod activ” uciderea Caruanei Galizia.

”Deși susține că este nevinovat, domnul Fenech mai susține că cu probele disponibile, cercetări independente și serioase pot duce la arestarea și aducerea în judecată a adevăraților autori din spatele asasinatului - a spus avocatul.

În interviu, Degiorgio a spus că este dispus să depună mărturie că o personalitate politică malteză de rang înalt a încercat să organizeze asasinarea Caruanei Galizia cu doi ani mai devreme. Degiorgio a mai spus că se va oferi să depună mărturie despre implicarea a doi foști miniștri în jaful armat.

Caruana Galizia a fost ucisă după ce a făcut o serie de acuzații de corupție, fiind vizați inclusiv unii miniștri din guvernul Partidului Laburist. Uciderea ei a stârnit suspiciuni că unele dintre persoanele pe care le investiga ar putea fi implicate în asasinat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel