Un antialergic face furori pe TikTok pentru că mărește considerabil fesele. Însă există un risc major

Stella Soare |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Piersică și metru de croitorie / Foto: Freepik
Piersică și metru de croitorie / Foto: Freepik

Este vorba despre un medicament cunoscut sub numele de Periactin și al cărui scop a fost deturnat în scopuri estetice.

Pe rețelele de scializare precum Instagram sau TikTok, o sumedenie de femei care se cred prea slabe sau fără forme de clepsidră, laudă medicament antialergic pentru a lua rapid în greutate și de a pune grăsime mai ales pe fese, o tendință periculoasă care provoacă îngrijorare în Franța.

Fetele, tinerele și femeile care utilizează acest medicament au umplut rețelele de socializare cu filmulețe în care arată evoluția tratamentului. Își ating acest obiectiv cu un medicament fără prescripție medicală care costă mai puțin de 10 euro o cutie. "Eu care nu mâncam nimic toată ziua, mi-e foame tot timpul, chiar și în pat mănânc", spune una dintre ele. "Funcționează prea bine, te îngrașă imediat".

Fotografiile înainte și după arată creșteri spectaculoase în greutate în doar câteva săptămâni. Problema este că Periactin (al cărui ingredient activ este ciproheptadina) nu este un supliment alimentar, ci un medicament pentru persoanele cu alergii.

Un medicament foarte vechi

Într-un comunicat de presă de la sfârșitul lunii martie, Societatea Franceză de Farmacologie și Terapeutică (SFPT) a avertizat asupra acestui fenomen, estimând că "raportul beneficiu/risc al ciproheptadinei ar trebui reevaluat în vederea retragerii autorizației de introducere pe piață sau cel puțin a înscrierii sale pe o listă de prescripție obligatorie".

Până în 1994, acest medicament era indicat "pentru stimularea apetitului la pacienții cu apetit redus însoțit de scădere în greutate", indicație care a fost retrasă din cauza unei balanțe beneficiu/risc prost evaluate.

Moleculele care acționează asupra greutății sunt monitorizate în special pentru potențialul lor abuz după exemplul antidiabeticului Ozempic, utilizat în scop de slăbire.

Utilizarea neconformă

Reprezentanții farmaciilor, chestionați de AFP, dau asigurări că nu îl vând decât "foarte rar", dar este accesibil și pe internet, unde achiziționarea sa este adesea asociată cu alte ajutoare pentru creșterea în greutate, cum ar fi semințele de schinduf.

Agenția franceză a medicamentului (ANSM) nu este în măsură să măsoare o "creștere a vânzărilor", a declarat aceasta pentru AFP, dar efectuează în prezent o analiză a situației, pe baza căreia va lua în considerare "acțiuni graduale" pentru a limita fenomenul, dacă este necesar.

Cu un an în urmă, ANSM alertase deja profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la "o utilizare neconformă și potențial periculoasă a ciproheptadinei ca orexigen (susceptibilă de a crește pofta de mâncare) pentru a induce o creștere în greutate în scopuri estetice".

Efecte secundare potențial grave

Consumul de ciproheptadină nu este lipsit de consecințe nedorite: provoacă "de cele mai multe ori somnolență", dar uneori și convulsii, halucinații dar și efecte secundare mai grave, cum ar fi probleme hepatice, sanguine și cardiace, mai ales dacă există un supradozaj, ceea ce este cazul dacă ne uităm la dozele propuse în videoclipurile de pe internet.

În videoclipurile de pe internet, utilizatorii se plâng că "dorm tot timpul" din cauza Periactinului sau că au dureri de burtă.

Utilizarea abuzivă a ciproheptadinei a apărut în Africa înainte de apariția rețelelor de socializare în anii 2000. Într-un studiu științific realizat în Republica Democrată Congo în 2011, au fost observate cazuri de obezitate, în special pentru că oamenii au devenit dependenți de ciproheptadină.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel