Umbra lui Trump, la Curtea Supremă. Dreptul la avort, ȘTERS de ”oamenii republicanilor”. Kamala Harris: „Cum îndrăznesc? Drepturile femeilor sunt atacate!

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Anularea dreptului la avort în SUA a provocat reacții puternice în societatea americană.

Revizuirea dreptului la avort în baza proiectului de decizie scris de judecătorul Samuel A. Alito Jr. ar întoarce Statele Unite cu 50 de ani în urmă, cred chiar și unii oponenți ai avortului, citați de NYT.

Primele semne ale politicii republicanilor și ale lui Donald Trump la Curtea Supremă a SUA încep să se vadă.

Astfel, dezvăluirea unui proiect de decizie a Curții Supreme care ar anula hotărârea din 1973, Roe v. Wade (precedentul judecătoresc, care este baza dreptului la avort în SUA n.r.) i-a făcut pe mulți americani să-și exprime îndoieli cu privire imparțialitatea judecătorilor, care s-ar lăsa ghidați mai mult de convingerile lor politice.

Cinci din cei nouă judecători ai Curții Supreme sunt în favoarea proiectului care interzice avortul.

Trebuie spus că trei nominalizări din acești cinci judecători au fost făcute de către Donald Trump, iar cel puțin unul dintre cei trei au fost numiți după ce republicanii au ”furat” dreptul democraților de a desemna un judecător.

Astfel, Donald Trump a desemnat-o pe Amy Coney Barrett în octombrie 2020, cu doar patru luni înainte de încheierea mandatului său, în timp ce cu patru ani înainte, majoritatea republicană din Senat a refuzat să ia în considerare nominalizarea făcută de către președintele Barack Obama, în 2016, cu mai bine de zece luni înainte de încheierea președinției sale.

Foto: Donald Trump o nominalizează pe Amy Coney Barrett pentru poziția de judecător al Curții Supreme, 26 septembrie 2020

Numirea rapidă a trei judecători conservatori în timpul administrației Trump a făcut ca instanța să se îndrepte spre dreapta, odată cu confirmarea judecătorului Brett M. Kavanaugh, adâncind diviziunile, arată NYT.

Kamala, reacție furioasă

Vicepreședintele Kamala Harris a avut cea mai vehementă o luare de poziție a administrației Biden, în apărarea drepturilor femeilor privind avortul, arată Politico.

Vicepreședintele Statelor Unite spune că toate drepturile femeilor americane sunt amenințate dacă dreptul la avort este revocat.

”Drepturile femeilor din SUA sunt atacate. Dacă Curtea Supremă anulează „Roe împotriva lui Wade” , va fi un atac direct la libertățile noastre”, spune Kamala Harris.

”Unii lideri republicani încearcă să transforme în armă utilizarea legii împotriva femeilor. Cum îndrăznesc? Cum îndrăznesc să spună unei femei ce poate și ce nu poate face cu propriul ei corp?” a spus Harris, vorbind la o conferință EMILY's List la hotelul Omni Shoreham din Washington. „Cum îndrăznesc ei să încerce să o oprească să-și aloeagă propriul viitor? Cum îndrăznesc să încerce să le refuze femeilor drepturile și libertățile lor?”

Pentru mulți americani, totuși, cel mai neliniștitor a fost incertitudinea cu privire la unde merge instanța de aici.

”Este șansa perfectă de a elimina pe Roe v. Wade, dar este doar începutul”, spune Fred Johnson, în vârstă de 60 de ani, colonel pensionar al armatei americane și profesor de studii sociale la un liceu din Louisville. „Ce urmează?”, se întreabă și publicația NYT, care îl citează pe profesorul de liceu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel