Ultima apariție la Mondiale, fix acum 24 de ani. Davor Suker, omul care a pus capăt visului României de la ”Coupe du monde” 1998

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Sport

30 iunie 1998, ultima apariție a României la Mondiale.

 

Turneul din Franța din 1998 este ultimul Campionat Mondial de Fotbal la care a participat echipa națională a României.

Calificarea în optimi a venit după  ce România a învins în primele 2 meciuri, contra Columbiei și în fața Angliei.

Meciul cu Croația, pierdut în optimi contra Croației pe 30 iunie 1998, Davor Suker marcând un gol din penalty în prelungirile primei reprize în meciul ce avea să devină ultimul meci al României la un campionat mondial.

Legendarul atacant croat a marcat singurul gol din meciul contra României din meciul optimilor de finala ale Cupei Mondiale din 1998 de la Bordeaux din minutul 11.

”A fost un privilegiu să joc contra României”

Davor Suker rememorează acele momente și recunoaște că echipa României era văzută ca una dintre cele mai importante forțe ale fotbalului mondial. ”Au scris istorie cu patru ani mai devreme în America”, spunea Suker.

„Obiectivul personal nu a contat. Meciul a fost mult mai important. A fost un joc mare. Croația a jucat prima ei Cupă Mondială. Eu însumi am fost debutant. A fost un privilegiu să joc împotriva României. A venit la turneu ca o superputere a fotbalului. Scrisese istorie cu patru ani mai devreme în America, învingându-i pe argentinieni în optimile de finală. Știam că nu va fi un duel ușor, că va fi greu de câștigat. Îmi amintesc de penalty, victoria și poza fanilor noștri în tribune în timpul jocului”, amintea Suker, în 2011, citat de Narod.

Suker a marcat de la 11 metri, dar arbitrul argentinian a ordonat reluarea loviturii de pedeapsă.

”Am fost nervos când arbitrul mi-a dat un semnal că trebuie să trag din nou. Boban a fost cel mai bun prieten al meu. Întotdeauna am împărțit o cameră împreună. Îmi amintesc că am țipat la el atunci, înjurându-l pe cel mai bun prieten al meu. L-am întrebat de ce a făcut-o. Mi-a spus că vrea să-și asume responsabilitatea. Dacă aș fi ratat a doua lovitură, el s-ar fi dovedit a fi vinovat. Atunci am decis că trebuie să marchez”.

Despre Bogdan Stelea

”L-am cunoscut pe Bogdan din Primera (prima ligă spaniolă n.r.), era un portar bun. Dar în acel moment, nu conta pentru mine cine era în poartă. Dacă ar fi să trag de zece ori la rând, aș înscrie de fiecare dată. Eram foarte concentrat.

A fost un penalty foarte important. Ne-a adus sferturile de finală.”, mai spune Suker.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel