Uleiul de avocado, benefic pentru sănătatea pielii și a ochilor. Are efect antioxidant

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Freepik @chandlervid85
FOTO: Freepik @chandlervid85

Uleiul de avocado are un conținut bogat de grăsimi sănătoase, cu proprietăți similare uleiului de măsline.

Uleiul de avocado are un conținut mare de grăsimi sănătoase, aproximativ 70% din compoziția acestuia fiind reprezentantă de acizi grași mononesaturați, în timp ce 16% sunt polisaturați și 14% saturați.

Mai mult decât atât, uleiul de avocado are o capacitate antioxidativă simulară cu cea a uleiului de măsline.

Uleiul de avocado, tipuri

În funcție de modul de obținere al uleiului de avocado acesta este:

- extravirgin, obținut mecanic, la temperaturi sub 50 de grade Celsius;

- virgin, obținut din fructe de calitate inferioară, tot mecanic și la temperaturi de sub 50 grade;

- pur, este un ulei rafinat, decolorat și aromatizat prin infuzare;

- mixt, reprezintă un amestec de uleiuri, de avocado și alte tipuri.

Nutrițional, cel mai bun ulei de avocado recomandat pentru consum este uleiul extravirgin. De reținut este faptul că trebuie consumat în stare crudă, ca adaos în salate ori supe-cremă, deoarece prin tratarea termică nutrienții sunt distruși, iar proprietățile sunt mult diminuate.

Uleiul de avocado, conținut

O linguriță de ulei de avocado conține: 124 de calorii și 14 g de grăsimi. Uleiul de avocado este o sursă importantă de acid oleic, vitamina E, grăsimi mononesaturate. De asemenea, este o sursă excelentă de luteină, notează WebMD.

Uleiul de avocado, beneficii

Consumul uleiul de avocado, în cantități mici, având în vedere conținutul ridicat de calorii, are o serie de beneficii asupra sănătății.

Scade stresul oxidativ. Ca urmarea a conținutului de nutrienți cu efect antioxidant, uleiul de avocado reduce stresul oxidativ cauzat de radicalii liber, precum și riscul de a dezvolta unele boli cronice, din rândul bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative, ca demența.

Bun pentru sănătatea cardiovasculară. Uleiul de avocado este recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale, datorită conținutului ridica de acid oleic. De altfel, avocado se află pe lista alimentelor care ajută în lupta împotriva colesterolului. Studiile, pe animale, au arătat că uleiul de avocado reduce colesterolul ”rău”, citokinele inflamatorii, trigliceridele, glicemia, precum și tensiunea arterială, notează Healthline.

Ameliorează osteoartrita. Extractul nesaponifical din uleiul de avocado și din soia poate reduce durerile articulare asociate osteoartritei, arată un studiu. Beneficiile au fost observate în special la pacienții cu osteoartrită la nivelul șoldului și genunchiului.

Susține sănătatea ochilor. Luteina, antioxidantul din rândul carotenoizilor, ajută la reducerea riscului de cataractă și degenerescență maculată legată de vârstă.

Favorizează absorbția unor nutrienți. Adăugarea uleiului de avocado la mese ajută la absorbția nutrienților liposolubili, cum at fi vitamina A, E, D, K și carotenoizilor.

Susține sănătatea pielii. Conținutul de vitamina A și E din uleiul de avocado ajută la stimularea vindecării pielii, dar și la ameliorarea psoriazisului.

Uleiul de avocado, precauții și contraindicații

Uleiul de avocado trebuie evitat de către persoanele cu alergie la avocado. Aceasta se manifestă prin mâncărimi ale buzelor, cavității bucale și gâtului, după ingestia acestui fruct. De asemenea, persoanele cu alergie la latex și la polenul de mesteacăn pot prezenta și alergie la avocado.

Vezi și: Planta cu efect antimicrobian. Se folosește și în bucătăria românească

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel