RePowerEU cu 300 de milarde de euro. UE va renunţa la petrolul și gazele din Rusia. Panouri solare pe toate clădirile noi

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Uniunea Europeană intenţionează să mobilizeze investiţii de până la 300 de miliarde de euro până în 2030, pentru stoparea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că investiţiile vor include zece miliarde de euro pentru infrastructura de gaze, două miliarde de euro pentru petrol, restul fiind pentru energia verde. De asemenea, Bruxelles-ul propune ţinte mai ridicate în UE pentru energia regenerabilă şi economisirea de energie până în 2030, le-a spus jurnaliştilor şeful CE.

”Mobilizăm aproape 300 de miliarde. Aproximativ 72 de miliarde vor fi sub formă de granturi, iar 225 de miliarde vor fi credite”, arată Comisia Europeană, în comunicatul său.

"RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunţarea la combustibilii fosili şi, cel mai important, să demarăm investiţiile pe scară largă. Aşa că aş spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde european", a declarat Ursula von der Leyen.

Programul Comisiei prevede ca toate clădirile comerciale și de birouri, construite după 2026, să fie dotate cu panouri fotovoltaice, în timp ce clădirile rezidențiale vor trebui să îndeplinească această obligativitate începând cu 2029, se mai arată în comunicatul Comisiei.

Proiectul din Marea Nordului

De asemenea, șefii de Guvern din Danemarca, Germania, Olanda şi Belgia au decis miercuri, la o reuniune pe teme de energie, că crească de zece ori capacitatea eoliană din Marea Nordului, la nivelul anului 2050, până la 150 GW.

"Vrem să ne multiplicăm de patru ori capacitatea eoliană offshore până în 2030 şi de zece ori până în 2050", a declarat premierul danez Mette Frederiksen, alături de cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul olandez Mark Rutte şi cel belgian Alexander De Croo, precum şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele patru ţări au inclus şi un angajament pentru a ajunge în 2030 la 65 GW producţie eoliană marină, ceea ce va presupune o creştere de cinci ori a cifrei actuale.

Dacă producţia va ajunge la 150 GW în 2050, asta va echivala cu jumătate din obiectivul stabilit în sectorul energiei eoliene pentru acel an de Comisia Europeană, cu scopul ca Europa să devină neutră în ceea ce priveşte emisiile poluante.

Producţia de energie eoliană din Marea Nordului va permite de asemenea, în 2050, furnizarea de electricitate la 230 de milioane de gospodării europene, subliniază textul.

Cu cele mai puternice eoliene offshore de pe piaţă în prezent, o putere de 150 gigawaţi ar corespunde la aproximativ 15.000 - 20.000 de turbine.

Aşa numita "centrală energetică verde europeană" va consta în multiple proiecte eoliene maritime şi centre conectate între ele, producţie la scară largă, precum şi interconectori de electricitate şi hidrogen verde.

Semnatarii deschid porţile şi altor ţări din aşa-numita Cooperare Energetică a Mării Nordului (NSEC), care include Franţa, Irlanda, Luxemburg, Norvegia şi Suedia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel