UE către guverne: ”Relansați vaccinările împotriva Covid imediat. A patra doză pentru cei de peste 60 de ani”

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la FRANK MERIÑO:PEXELS
Fotografie de la FRANK MERIÑO:PEXELS

În urma actualizărilor și a recomandărilor EMA și ECDE, Bruxelles-ul presează statele membre: ”Nu există timp de pierdut”.

Nu există timp de pierdut”. Cu aceste cuvinte, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a lansat un apel către statele membre pentru a accelera administrării celei de-a patra doze de vaccin împotriva Covid-19 tuturor celor peste 60 de ani din categoria vulnerabililor. 

Apelul vine după ce cele două agenții de sănătate ale UE, EMA și ECDC și-au actualizat liniile directoare, recomandând guvernelor să protejeze populația în vârstă.

”Un nou val de Covid-19 se desfășoară în prezent în Europa, cu rate în creștere de spitalizare și terapie intensivă”, precizează cele două agenții într-o notă comună.

Prin urmare, continuă acestea, ”acum este esențial ca autoritățile de sănătate publică să ia în considerare persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani (nu doar cele peste 80 de ani deja recomandate anterior), precum și persoanele vulnerabile de toate vârstele, pentru un al doilea rapel de vaccin” împotriva Sars-CoV-2, potrivit unui articol publicat în Europa Today.

Al doilea rapel de vaccin anti-Covid poate fi administrat persoanelor de peste 60 de ani și persoanelor fragile indiferent de vârstă ”la cel puțin 4 luni după” ultima doză, ”cu o atenție deosebită persoanelor care au primit rapelul anterior cu mai mult de 6 luni în urmă”.

ECDC și EMA precizează, confirmând că ”vaccinurile autorizate în prezent continuă să fie foarte eficiente în reducerea internărilor în spitale pentru Covid-19, forme severe de patologie și decese”, chiar dacă circulă noi ”variante emergente de Sars-CoV-2”.

Adresându-se autorităților naționale de sănătate publică, EMA și ECDC au cerut, de asemenea, ”planificarea unor apeluri suplimentare în timpul sezonului de toamnă și iarnă pentru persoanele cu risc mai mare de îmbolnăvire gravă”.

”Vaccinurile noastre împotriva Covid-19 funcționează și oferă niveluri bune de protecție împotriva bolilor grave și a spitalizării”, a comentat comisarul UE pentru Sănătate, Kyriakides.

”Îndemn statele membre să lanseze imediat o a doua campanie de vaccinare pentru toate persoanele cu vârsta peste 60 de ani și pentru toți oamenii vulnerabili și îi îndemn pe toți să se prezinte și să se vaccineze”, subliniază Kyriakides, adăugând că ”așa ne protejăm pe noi înșine, pe cei dragi și pe populațiile noastre vulnerabile”.

Vezi și: 

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sf Parascheva din Iaşi: Creşte numărul pacienţilor Covid-19

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sf Parascheva din Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat, joi, că a început să crească numărul persoanelor internate din cauza COVID-19 la nivelul municipiului Iaşi, însă acest trend este normal şi, în opinia sa, nu va exista un val şase al pandemiei, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, la Spitalul de Boli Infecţioase numărul pacienţilor internaţi cu patologie COVID-19 a ajuns în ultima săptămână la 17, doi dintre aceştia necesitând îngrijire şi monitorizare 24 din 24 de ore în unitatea mobilă de terapie intensivă.


"Trendul ascendent al infectărilor de COVID-19 este unul normal"



"Trendul ascendent al infectărilor de COVID-19 este unul normal dat fiind faptul că acesta este primul an în care oamenii au revenit la normalitate, la viaţa de dinainte de pandemie, pleacă în concedii, participă la evenimente, mai ales ales acum când ne bucurăm de o vară frumoasă", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf.Parascheva" din Iaşi.

În opinia acestuia, nu va exista valul şase al pandemiei de COVID-19, dar cu siguranţă va exista o creştere a numărului de pacienţi COVID-19.

"Preconizam ca acest lucru să se întâmple pe la sfârşitul verii, începutul toamnei, dar fenomenul este mult mai precoce. Spitalul de Boli Infecţioase este pregătit să facă faţă oricărei situaţii aşa cum a făcut şi până acum, cu respect şi grijă faţă de fiecare pacient care ne trece pragul", a precizat dr Florin Roşu.

Medicul spune că cea mai bună metodă de prevenţie este purtarea măştii în spaţiile publice aglomerate, cum ar fi spre exemplu, magazinele.

Dr. Adrian Marinescu: Putem să discutăm despre un val 6

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, susține în schimb că ne putem aștepta la un val 6 al pandemiei COVID, însă, acesta va fi un val într-o perioadă în care ne obișnuim să conviețuim cu virusul...citește mai mult AICI.

 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel