Ucrainenii sărbătoresc Ivana Kupala în timpul războiului: Dansuri populare, sărituri peste foc și flori, pentru a-și păstra cultura și identitatea

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Pe fondul întreruperilor frecvente de curent și a unei interdicții nocturne, ucrainenii au marcat al treilea solstițiu de vară din timpul războiului – plin de dansuri populare, sărituri peste foc și flori.

Duminică, mii de ucraineni au făcut o călătorie de o oră la sud de capitala Kiev pentru a sărbători festivalul Ivana Kupala, scrie euronews.com.

Această celebrare a solstițiului de vară, similară cu Noaptea de Sânziene din alte țări europene, este o fuziune de foc, apă și natură care leagă tradițiile păgâne de calendarul creștin.

Înconjurați de mori de vânt, case cu acoperișuri de paie și clădiri tradiționale – reasamblate după ce au fost demontate și transportate din toate regiunile Ucrainei – participanții la festival se plimbă prin parcul național de patrimoniu, purtând cămăși și rochii brodate cu motive tradiționale.

Cântatul armonios, dansul în cercuri în jurul unui foc de tabără pe ritmurile de viori și cimpoaie, realizarea de coroane de flori și săriturile peste focuri par o lume departe de realitatea zilnică din Ucraina. Aici, bărbații sub 60 de ani nu pot părăsi țara din cauza restricțiilor de recrutare, iar notificările dintr-o aplicație de alarmă aeriană, care monitorizează pericolul atacurilor cu rachete și drone rusești, dictează mare parte din viață.

Directorul parcului de patrimoniu, Oksana Poviake, consideră că festivalul oferă un respiro crucial, ajutând oamenii să uite de grijile lor – dar este, de asemenea, un fel de armă într-o luptă existențială.

„Oamenii se pot relaxa într-o cafenea, la un restaurant sau acasă,” a spus ea. „Dar aici, împreună într-o comunitate mare, simt un sentiment de apartenență, apartenență la poporul lor, care în acest moment luptă pentru identitatea lor.”

Rezidenta din Kiev, Kateryna Harnik, a fost de asemenea bucuroasă de „oportunitatea de a ne reuni, de a ne lega împreună,” dar este de acord că sărbătoarea oferă ceva și mai mult în timpul acestui „război teribil” care pune la încercare statalitatea și identitatea ucrainenilor.

„Una dintre armele cheie folosite de Rusia în acest război este distrugerea culturii noastre ucrainene,” a spus ea. „Așadar, este important să ne amintim tradițiile noastre, să ne asigurăm că ne amintim de patrimoniul nostru și că nu vom lăsa pe nimeni să ni-l ia.”

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel