Turcia: Erdogan promite ridicarea a două noi oraşe cu construcţii rezistente la cutremur

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Turcia: Erdogan promite ridicarea a două noi oraşe cu construcţii rezistente la cutremur
Turcia: Erdogan promite ridicarea a două noi oraşe cu construcţii rezistente la cutremur

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că, dacă va câştiga alegerile din luna mai, va construi două noi "oraşe" cu construcţii rezistente la cutremur şi va limita creşterea Istanbulului, oraş cu 16 milioane de locuitori, cel mai mare din Europa, relatează miercuri agenţia EFE.

În Istanbul există circa 220.000 de clădiri cu risc seismic, având în total circa 1,5 milioane de locuinţe sau birouri, a semnalat Erdogan, într-un interviu acordat postului public de televiziune TRT.

Această metropolă se află la numai aproximativ 10 kilometri de falia geologică din Marea Marmara, care a provocat în 1999 seismul catastrofic cu peste 17.000 de morţi în zonele învecinate oraşului Izmir, iar experţii în seismologie cred că un nou seism puternic este probabil să survină acolo în următoarele decenii.

"Vom ridica nouă noi suburbii în Istanbul, cu un total de un milion de locuitori", iar acestea vor fi la periferia vestică şi la cea estică a metropolei, pe terenuri cu risc seismic redus, a spus Erdogan.

Micul oraş ce va fi ridicat astfel la vest de Istanbul corespunde proiectului Canalului Istanbul, care va conecta Marea Neagră cu Marea Marmara printr-o cale navigabilă paralelă cu Bosforul şi situată la circa 30 de kilometri de această strâmtoare naturală.

Proiectul acestui canal, anunţat în 2011, a fost completat în 2015 cu un plan urbanistic ce ar fi trebuit să fie finalizat în 2023, dar lucările încă nu au început şi opoziţia consideră proiectul lipsit de viabilitate economică.

Erdogan a insistat că ridicarea celor două noi oraşe nu va însemna creşterea populaţiei în zona metropolitană a Istanbulului. "Nu va veni populaţie nouă la Istanbul, nu o vom permite. Ceea ce vom face este să distribuim populaţia din centrul oraşului, din zona de risc, către periferie, unde riscul este mai mic", a explicat preşedintele turc.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel