Trupa rock disidentă din Belarus, condamnată la muncă corecțională

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Autoritățile din Belarus au condamnat o celebră trupă rock disidentă, desemnând formația și pe cei trei membri ai săi extremiști și condamnându-i la doi ani de muncă corecțională. Aceasta reprezintă ultima acțiune într-o represiune de lungă durată împotriva disidenților, care a cuprins această țară cu 9,5 milioane de locuitori.

Membrii trupei Nizkiz – Alyaksandr Ilyin, Siarhei Kulsha și Dzmitry Khalyaukin – au fost acuzați de „organizarea și punerea la cale de acțiuni care încalcă grav ordinea publică”, scrie Associated Press.

În 2020, când Belarus a fost zguduită de proteste în masă după ce președintele Aleksandr Lukașenko a câștigat un al șaselea mandat într-o alegere contestată, trupa a lansat „Rules” („Reguli”), o piesă care a devenit imnul protestelor. Un videoclip muzical pentru melodie a fost filmat chiar în timpul uneia dintre manifestațiile împotriva liderului autoritar.

Guvernul lui Lukașenko a declanșat o represiune brutală ca răspuns la proteste, arestând peste 35.000 de persoane și bătând cu violență mii de oameni. Mulți au fost etichetați drept „extremiști”, o desemnare frecvent utilizată împotriva criticilor. Represiunea continuă până în prezent.

Pe lângă condamnare, trupa și muzicienii au fost adăugați pe lista de stat a extremiștilor, ceea ce înseamnă, în esență, o interdicție a pieselor lor și expune fanii Nizkiz riscului de urmărire penală. Trupa a fost fondată în 2008 în orașul Mogilev, situat în estul țării. În ianuarie 2024, Ilyin, Kulsha și Khalyaukin au fost arestați, inițial confruntându-se cu acuzații minore, însă autoritățile au deschis ulterior un dosar penal împotriva lor. Membrii trupei se află în arest de atunci.

În februarie, centrul pentru drepturile omului Viasna i-a declarat prizonieri politici. Potrivit organizației, cea mai veche și mai importantă din țară, în Belarus există în prezent 1.387 de prizonieri politici, printre care și fondatorul Viasna, Ales Bialiatsky, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a îndemnat vineri muzicieni din întreaga lume „să își exprime solidaritatea cu colegii lor belaruși, care au fost condamnați pentru cântecele libertății”.

„Regimul belarus își continuă atacul nemilos asupra culturii noastre”, a declarat Tsikhanouskaya într-un comentariu scris adresat Associated Press. „Cântecele Nizkiz au răsunat în timpul protestelor din 2020. De aceea, membrii acestei trupe populare au fost reținuți cu brutalitate în apartamentele lor și apoi condamnați. Este încă un act rușinos de răzbunare al regimului”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel