Trupa Oasis sărbătorește 30 de ani de la lansarea single-ului de debut „Supersonic” cu o înregistrare live inedită din Belfast

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Oasis/Facebook
Oasis/Facebook

Oasis, trupa indie-rock din Manchester, își comemorează single-ul de debut „Supersonic”, lansat acum 30 de ani, cu o înregistrare live specială din Belfast.

Înregistrarea live provine de la concertul de debut al trupei la Limelight din Belfast, pe 4 septembrie 1994, chiar în noaptea în care albumul lor de debut „Definitely Maybe” a ajuns pe locul 1 în topurile din Marea Britanie, scrie BBC.

Pentru a sărbători cea de-a 30-a aniversare a piesei „Supersonic”, Oasis a relansat single-ul pe toate platformele de streaming și a inclus și această înregistrare live rară.

În anii 1990, concertele erau o experiență cu totul diferită față de prezent. Erau momente unice între artist și fani, care, dacă erau reușite, rămâneau vii în amintiri pentru totdeauna.

1994 a fost anul în care scena muzicală se schimba radical. Pe ruinele mișcării grunge din America, un nou val de chitară era în ascensiune, iar pariurile erau pe Oasis ca viitoare vedete rock-n-roll ale Britpop-ului.

Cu câteva ore înainte de a urca pe scenă la Belfast, trupa a primit vestea că albumul lor de debut „Definitely Maybe” a ajuns direct pe locul 1 în topul albumelor din Marea Britanie.

Chitaristul Oasis, Noel Gallagher, își amintește cu drag de acea noapte. „Limelight face acum parte din istoria noastră. A fost o atmosferă fantastică atunci când proprietarul ne-a anunțat că am ajuns pe numărul unu în acea seară din 1994. Îmi voi aminti mereu acest loc cu drag. Am petrecut în acea seară, iar publicul s-a alăturat petrecerii. Acela a fost începutul poveștii noastre de succes.”

Cei care au mers la concert își amintesc că chitaristul Bonehead, împreună cu frații Liam și Noel Gallagher, se aflau printre spectatori în acea seară, dând autografe înainte de concert și vorbind cu fanii care intrau.

Liam le-a spus chiar oamenilor să fie atenți la piesa „Supersonic”. „E tare”, le-a zis el.

A fost o noapte a imnurilor rock. Biletele costau doar 6,75 lire sterline, iar melodii care acum sunt imnuri, precum „Supersonic”, „Live Forever” și „Cigarettes and Alcohol” de pe albumul de debut ajuns numărul unu, răsunau în boxele micului local în acea seară, schimbând pentru totdeauna muzica rock.

David Neely era directorul de booking și manager general al The Limelight din Belfast la acea vreme și își amintește că ușile s-au deschis la ora 19:00 pentru locația cu o capacitate de 500 de persoane - deși acum mii de oameni susțin că au fost acolo - iar biletele costau doar 6,75 lire sterline.

„Concertul de la Limelight a fost locul potrivit, pentru trupa potrivită la momentul potrivit. Atmosfera era electrică”, a spus el.

Pentru sutele de oameni care au fost acolo, această lansare oferă un portal înapoi la o anumită specialitate care se pierde văzând trupe mari în imensitatea stadioanelor. Pentru toți ceilalți, a fost un moment „Supersonic”, înregistrat într-o vreme în care puteai să vezi albul ochilor interpreților de pe scenă. Erați voi și ei. Fără telefoane care să vă blocheze vizualizarea.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel