Trucuri pentru a consuma mai puţină sare. Sfaturile de care să ții cont pentru a controla hipertensiunea

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Hipertensiunea este una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate, iar totul indică, conform estimărilor OMS, că cifrele vor continua să crească dacă populația nu este conștientă de importanța unei alimentații sănătoase.

Hipertensiunea arterială afectează unul din trei adulți din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat recent un raport care avertizează cu privire la cifrele unei afecțiuni care este deja unul dintre principalii factori de risc pentru boală și deces. 

OMS a atras atenția asupra lipsei unui tratament adecvat care rămâne încă în așteptare, o problemă care, dacă ar fi rezolvată, ar putea preveni 76 de milioane de decese până în 2050. Conform OMS, numărul global al persoanelor afectate s-a dublat în ultimii douăzeci de ani.

Printre factorii de risc pot fi identificate două tipuri. Pe de o parte, lucruri legate de stilul de viață, iar pe de altă parte, factori cum ar fi antecedentele familiale, vârsta sau rasa. În ceea ce privește stilul de viață, primul pas crucial este revizuirea obiceiurilor noastre alimentare.

De ce sarea are legătură cu hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială înseamnă că presiunea sanguină care circulă în artere este, în mod constant, foarte ridicată, ceea ce determină inima să pompeze mai mult sânge decât în mod obișnuit. În țările dezvoltate, acest efort suplimentar este în mare parte cauzat de o dietă nesănătoasă, în care sarea, grăsimile saturate și zahărul sunt protagoniștii.

Excesul de greutate provoacă modificări ale vaselor de sânge, în timp ce excesul de sare poate provoca retenție de lichide, ceea ce este direct proporțional cu creșterea tensiunii arteriale. La aceasta trebuie adăugat că, deși consumul de sare nu ar trebui să depășească 2 grame pe zi pentru o persoană adultă, se estimează că în țările dezvoltate această cifră ajunge să se dubleze, relatează 20minutos.es

Este posibilă o dietă fără sare

Niveluri ridicate de sodiu se găsesc în cele mai consumate alimente, cum ar fi pâinea și brânza. Vestea bună este că există resurse pentru a evita excesul: de la pâinea fără sare, deja foarte prezentă în brutării, până la reducerea excesului pe care îl promovează chiar fabricile de brânză, și ele în favoarea unei diete mai sănătoase.

O dietă sănătoasă presupune, de asemenea, evitarea sau cel puțin reducerea la minimum a produselor precum cârnații, cerealele și mâncărurile preambalate, unde sarea este folosită în exces. La acestea se poate adăuga posibilitatea de a înlocui sarea cu alte condimente în timpul gătitului, pentru a îmbogăți gustul alimentelor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel