Trei moduri prin care ai putea lua variola maimuței

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Oficialii spun că riscul general de a lua variola maimuței este scăzut.

Variola maimuță este o boală rară care se transmite oamenilor de la animale și apoi de la om la om. Boala este endemică în Africa, deși recent au fost găsite mai multe cazuri în întreaga lume, inclusiv în Europa, Canada și SUA. Până sâmbăta trecută, au fost găsite peste 100 de cazuri în 12 țări.

Variola maimuței s-a răspândit prin contact apropiat. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor al SUA (CDC), asta înseamnă că poate fi transmisă prin pielea ruptă, tractul respirator sau membranele mucoase, cum ar fi ochii, nasul sau gura. Cele mai comune moduri de a lua variola maimuțelor includ:

  • Prin picături respiratorii. „Picăturile respiratorii, în general, nu pot călători mai mult de câțiva metri, așa că este necesar un contact prelungit față în față”, spune agenția.
  • Contact direct cu fluidele corporale sau leziuni
  • Contact cu îmbrăcăminte sau lenjerie contaminată

„Oricine poate răspândi variola maimuței prin contactul cu fluidele corporale sau cu răni de variolă sau picături respiratorii atunci când este aproape de cineva”, a spus dr. John Brooks, ofițer medical șef al Diviziei de prevenire a HIV/SIDA a CDC.

Oficialii spun că riscul general de a lua variola maimuței este scăzut. „Nu cred că există un risc mare pentru comunitatea generală din cauza variolei maimuței în acest moment”, a declarat luni dr. Jennifer McQuiston, medic veterinar și director adjunct al Diviziei CDC pentru agenți patogeni și patologie cu consecințe mari.

„Acesta nu este COVID”, a adăugat ea. „Răspândirea respiratorie nu este îngrijorarea predominantă.”

O persoană cu variola maimuței poate avea febră sau ganglioni limfatici umflați. Cefaleea, epuizarea și durerile musculare sunt frecvente.

Semnul revelator al variolei maimuței este o erupție cutanată pe față sau pe corp care se transformă în umflături care devin vezicule. Erupția cutanată poate începe în zona genitală și poate fi confundată cu alte probleme precum bolile cu transmitere sexuală, a declarat luni un purtător de cuvânt al CDC.

Persoanele cu variola maimuței sunt considerate cele mai infecțioase în timp ce au o erupție cutanată. Boala poate dura de la două până la patru săptămâni, iar majoritatea oamenilor se recuperează fără tratamente. Perioada de incubație poate fi de șapte până la 14 zile, spune CDC. O persoană cu variola maimuței poate fi contagioasă de la o zi înainte de a dezvolta o erupție cutanată până la 21 de zile după apariția simptomelor.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel