Trebuie sa ne incalzim cu gaz? Există o soluție mult mai eficientă, dar are un dezavantaj major

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Începând de miercuri dimineață, fluxul de gaze naturale rusești prin North Stream 1 către Germania a fost redus la jumătate. 

Pentru cea mai mare economie a Europei, este o lovitură puternică, iar dacă Rusia încetează complet să furnizeze gaze în această iarnă, aceasta ar putea împinge Germania în recesiune și ar putea determina o creștere bruscă a prețurilor la energie.

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale, iar Europa importă aproximativ 40% din el.

Se discută despre importul de gaz din Orientul Mijlociu și America, dar aceasta este o opțiune mult mai costisitoare într-un moment în care lumea se confruntă deja cu o inflație în creștere.

Acestea sunt consecințele loviturilor economice pe care Rusia și Occidentul le pun reciproc cu sancțiuni după invazia rusă a Ucrainei. Țările europene încearcă să înmagazineze suficient gaz până la începutul sezonului de încălzire, am investigat și cum sta Croația din punct de vedere al capacității.

„Rezervele sunt umplute conform planului, România va avea suficient gaz”

Deși experții și guvernul ne  asigură că România nu trebuie să se teamă de lipsa gazului, prețul este încă dictat de piața europeană, așa că întrebarea rămâne: cu ce preț ne vom încălzi iarna aceasta și mai ales anul viitor?

Uniunea Europeană intenționează să înlocuiască combustibilii fosili cu surse de energie regenerabilă în următorii ani. 

Experții consideră așadar că prețurile la energia produsă din sursele ”clasice” vor fi și mai mari în viitor, motiv pentru care este important ca oamenii nu doar să economisească, ci să înceapă să investească în surse regenerabile de energie.

Care ar putea fi soluția

Alături de o izolare corectă a clădirii ( pentru minimizarea pierderilor de căldură prin punți termice), o soluție pentru reducerea costurilor cu încălzirea sunt pompele de căldură.

În zilele noastre, pompele de căldură sunt menționate din ce in ce mai des pentru că au numeroase avantaje față de alte metode, iar pentru încălzire folosesc căldura din aer, apa subterană sau pământul. Deoarece nu depind de combustibili fosili, putem reduce consumul de gaze pe timpul iernii, inclusiv consumul de apă caldă, și, în același timp, sunt ecologici și ecologici și ușor de întreținut.

Deși pentru instalarea lor mai trebuie să băgați mâna mai adânc în buzunar, companiile și experții susțin că rentabilitatea investiției vine în trei până la șapte ani.

Pompa de căldură poate folosi ca sursă de încălzire aerul, apa sau pământul și este folosita pentru încălzire - iarna, răcire - vara si prepararea apei calde menajere. 

Avantajul este că nu este nevoie de alt combustibil, ca de exemplu pentru cazanele de apă caldă.

Prețul pompei de căldură este mai mare decât alte sisteme, dar este justificat de eficiența energetică ridicată. Pompele de căldură oferă un COP mai mare de patru, ceea ce înseamnă că pentru fiecare kW de energie electrică consumată, poate produce 4 kW de energie termică.

Cea mai comună și mai ieftină pompă care este utilizată în prezent în practică este pompa de căldură aer-apă și aer-aer .

Este, de asemenea, cel mai avansat și mai accesibil pentru gospodării.

Rentabilitatea investiției este atinsă în cinci ani.

Experții susțin că pompele de căldură sunt ușor de instalat, iar costurile de operare sunt scăzute. Un astfel de sistem este potrivit pentru încălzirea și prepararea apei calde și poate fi folosit pentru reabilitarea majorității sistemelor de încălzire care foloseau până acum gaz sau ulei de încălzire. Piața pompelor de căldură este în creștere, chiar și indiferent de criza energetică actuală.

Pompele de căldură sunt întotdeauna o investiție bună?

Pompele de căldură nu sunt întotdeauna cea mai bună investiție, iar profitabilitatea lor depinde de fiecare caz. Ca în cazul oricărei investiții, este important să se țină cont de costurile de investiții și de exploatare pentru a lua decizia optimă.

Rentabilitatea este direct legată de raportul dintre prețul energiei electrice și gazului. În plus, prognozele indică faptul că prețul gazului va crește în continuare, ceea ce este în favoarea pompelor de căldură care sunt alimentate cu energie electrică. 

Costul instalării unei pompe de căldură pentru o casă medie variază și depinde de diferite modele și tipuri de soluții. Pentru o casă medie de 100 de metri pătrați vorbim de o investiție pentru o pompă de căldură și un sistem complet de încălzire cu elemente de încălzire de la 6.000 la 20.000 de euro , în funcție de tipul de soluție și de cerințe, arată experții.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel