Tratamentul cu anticorpi monoclonali, cumpărat și de România

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Social

Ministerul Sănătății a repartizat pe 2 noiembrie 2021, un număr de 7 500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2.

Medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului – Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoare, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din Rezerva bugetului de stat.

La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, Comisia de specialitate de boli infecțioase a realizat o Informare către profesioniștii din sistemul sanitar privind modul de administrare al acestor medicamente care a fost transmisă de către Ministerul Sănătății în toate unitățile sanitare cărora le–a fost distribuit produsul.

 

Cum funcționează

 

Medicamentul are efecte maxime la pacienții care au o formă medie de boală și dacă este administrat în primele 3-5 zile de boală, nu mai târziu de ziua a 7-a.

Președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, dr. Virgil Musta a susținut săptămâna trecută o videoconferință cu medicii care administrează medicamentul în cadrul căreia a explicat modul de administrare și a răspuns la întrebări.

“Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de specialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătății.

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticorpilor monoclonali- soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience