Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul/Freepik
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul/Freepik

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este celebrată anual pe 26 octombrie de către credincioși. Această zi este bogată în tradiții și obiceiuri care sunt respectate de români de-a lungul secolelor. Unul dintre cele mai semnificative obiceiuri constă în utilizarea pieptănului.

Sfântul Dumitru marchează trecerea la iarnă și este ultima dintre cele importante sărbători de toamnă. Această zi este asociată cu o serie de tradiții și superstiții care, dacă sunt urmate cu grijă, se crede că aduc noroc și prosperitate.

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri ale serii de dinaintea Sfântului Dumitru implică focurile vii. În seara de 25 octombrie, în anumite regiuni ale țării, este tradițional să se aprindă "Focul lui Sâmedru". Oamenii din sat aprind focuri în curțile lor sau pe dealuri, iar copiii sar peste flăcări pentru a se asigura de sănătate, în timp ce tinerii fac același lucru pentru a-și aduce noroc în căsătorie. Această tradiție are la bază credința că cei care sar peste flăcări vor fi protejați de boli și necazuri pe tot parcursul anului. Conform calendarulortodox.ro, această obicei este adesea practicat în această zi specială.

În ziua Sfântului Dumitru, gospodinele obișnuiesc să ducă mâncare la biserică, pe care apoi o împart pentru a-și comemora pe cei decedați. Femeile distribuie copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În unele regiuni ale țării, în memoria celor plecați din această lume, se oferă grâu fiert în lapte și colivă.

În Dobrogea, tinerii se adună în casa unuia dintre ei în această zi și pornesc într-un cortegiu prin sat, cântând la fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă într-un costum special, cunoscut sub numele de "cadână." Acest obicei mai este denumit și "datina Saiegiilor." O altă tradiție pentru a prezice vremea viitoare constă în așezarea cojocului pe iarbă în mijlocul oilor, iar păstorii așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă o oaie neagră se așază, iarna va fi blândă, dar dacă o oaie albă se așază, iarna va fi aspră.

În trecut, oamenii foloseau, de asemenea, obiceiuri legate de mișcarea oilor în dimineața Sfântului Dumitru pentru a prezice vremea viitoare. Dacă prima oaie care se trezea era albă și se îndrepta spre sud, se credea că va urma o iarnă grea, dar dacă era neagră și mergea spre nord, iarna avea să fie ușoară.

În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sânmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii.

Tot în această zi se taie și coama cailor tineri pentru ca această să crească frumoasă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel