Tradiții românești. Sărbătoarea coşurilor pascale, la Gura Humorului

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sărbătoarea coșurilor pascale la Gura Humorului
Sărbătoarea coșurilor pascale la Gura Humorului

 La Gura Humorului are loc astăzi, luni, 17 aprilie a.c., Sărbătoarea coşurilor pascale.

Manifestarea îşi propune să aducă în atenţie modul în care gospodinele din zonă pregătesc coşurile care vor fi duse la sfinţit. Corespondenta Radio România Actualităţi, Mihaela Buculei, transmite.

În tradiţia oraşului-staţiune Gura Humorului, în a doua zi de Paşte, localnicii îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei sau specifice etniei se adună în centrul oraşului pentru a arăta cum pregătesc un coş cu bucate de Paşte pentru sfinţit.

După o slujbă specială dedicată Sărbătorii coşurilor pascale şi stropirea cu apă sfinţită a coşurilor şi a gospodarilor care vin să le expună, are loc degustarea şi jurizarea fiecărui coş.

Din aceste coşuri expuse nu lipsesc preparatele tradiţionale din carne de miel, pasca şi cozonacul, ouăle roşii şi încondeiate, brânza şi o băutură tradiţională.

Toate aceste produse sunt aşezate în coşul în care a fost aşternut un prosop ţesut în casă. De asemenea, localnicii şi turiştii pot aprecia şi coşurile poloneze şi germane, fiecare dintre ele respectând tradiţia etnică. Manifestarea de astăzi face parte din programul Paştele în Bucovina.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel