Tradiții, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să NU faci pe 7 ianuarie sub nicio formă

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 07 ian 2023, 08:56 | Categorie: Lifestyle
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să NU faci pe 7 ianuarie sub nicio formă / Photo by Zac Frith
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să NU faci pe 7 ianuarie sub nicio formă / Photo by Zac Frith

De sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul sunt legate o serie de tradiţii şi obiceiuri, pe care creştinii le respectă cu sfinţenie. Potrivit tradiţiei populare, cine nu râde în această zi de mare sărbătoare, va fi trist tot anul.

Fiul preotului Zaharia și al Elisabetei, a cărui naștere fusese anunțată de îngerul Gavriil, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinerețe o viață ascetică, retrăgându-se în deșertul Bethabara, unde a petrecut în rugăciune și meditație.

În anul 26 a început să propovăduiască și să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus (Izbăvitorul), fapt pentru care este numit Înaintemergător.

Momentul cel mai important al activității sale este întâlnirea cu Iisus, la al cărui botez în râul Iordan, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul asistă la prezența Duhului Sfânt sub înfățișarea unui porumbel și are revelația împlinirii profeției sale privind venirea adevăratului Mesia.

Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

  • De sărbătoare Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

  • Totodată, de Sfântul Ion nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

  • Ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

Sfântul Ioan, protectorul pruncilor și ajutător la mare necaz

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite