Toyota a luat iar fața Volkswagen. Marile provocări ale producătorilor auto în 2022

Matei Ion | Dată: 28 ian 2022, 11:59 | Categorie: Economie
Toyota a ajuns din nou pe locul unu
Toyota a ajuns din nou pe locul unu

Toate industriile din toată lumea au fost lovite ”democratic” de problemele generate de pandemie și de faptul că toată lumea folosește un singur atelier de producție, respectiv China iar lanțul de aprovizionare este perturbat. De aceste provocări nu a fost ferită nici industria automobilelor.

Compania niponă Toyota a anunţat vineri că vânzările sale de vehicule au crescut în 2021 cu 10,1%, devenind pentru al doilea an consecutiv cel mai mare producător auto mondial, şi extinzând diferenţa faţă de cel mai apropiat rival, grupul german Volkswagen AG, transmit Kyodo şi Reuters.

Toyota şi societăţile afiliate Daihatsu Motors şi Hino Motors au vândut 10,5 milioane de vehicule în 2021, faţă de cele 8,9 milioane de unităţi livrate de Volkswagen anul trecut. Grupul german a înregistrat în 2021 un declin al vânzărilor de 5%, acestea fiind cele mai slabe rezultate privind vânzările din ultimii 10 ani.

2022, ultimul an în care Lamborghini va vinde numai automobile echipate cu motoare pe combustie

Companiile auto din întreaga lume au fost forţaţi să-şi reducă producţia din cauza deficitului global de semiconductori, ceea ce a sporit concurenţa pentru componentele cheie în rândul producătorilor de dispozitive electronice de consum.

Totuşi, Toyota a depăşit problemele mai bine decât rivalele sale deoarece Japonia şi alte părţi din Asia au fost mai puţin afectate decât Europa. De asemenea, compania niponă a avut vânzările solide pe cele mai mari pieţe auto din lume, China şi statele Unite.

Toyota a avertizat că în anul fiscal care se va încheia în 31 decembrie 2022 este posibil să nu-şi poată îndeplini ţinta de producţie de nouă milioane de vehicule, din cauza efectelor pandemiei asupra lanţurilor de aprovizionare. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite