Tot ce trebuie să știi despre testele ADN. Cum se face un test ADN de paternitate

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Social
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

Motivele unui test ADN sunt determinate de nevoi solide: cum ar fi de a avea informații despre boli genetice sau de a avea un copil recunoscut pentru care tatăl natural nu și-a asumat niciodată responsabilitatea, mai mult decât atât, poate fi important și pentru probleme de moștenire și multe altele.

Testul ADN pentru verificarea paternității este un subiect despre care majoritatea dintre noi știm încă puține, așa că acest articol va fi o oportunitate de a-l explora mai departe, de a înțelege ce este, cum funcționează și când se poate face. 

Ce este testul de paternitate și cum funcționează?

Testul ADN este folosit pentru a înțelege cine este tatăl biologic al unui individ. Poate fi necesar în scopuri diferite, oferind beneficii diferite. Iată principalele cauze din spatele acestei solicitări:

-motive pur informative

-motive de întreținere

-probleme de moștenire

-în cazul copiilor multipli, pentru a afla dacă aparțin ambilor părinți

-pentru a cunoaște riscul unor posibile boli genetice

Pentru a înțelege cum funcționează, totuși, să începem de la o axiomă: fiecare dintre noi este diferit, fiecare dintre noi are propriul său ADN unic, cu singura excepție a gemenilor homozigoți.

Acestea fiind spuse, toți moștenim moștenirea genetică de la părinții noștri , iar investigându-i pe aceștia din urmă putem înțelege dacă există o relație de rudenie.

Caracteristicile noastre genetice sunt moștenite în proporție de 50% de la mamă, 50% de la tata. Prin urmare, testul ADN compară datele genetice dintre presupusul părinte și copil, pentru a verifica dacă acestea se potrivesc. 

Tot ce trebuie să faceți este să luați o probă de sânge, din care câteva picături sunt suficiente, iar după câteva zile puteți avea deja rezultatul mult dorit.

Când se face un test ADN

Testul ADN de paternitate poate fi solicitat încă din sarcină, deci înainte de nașterea presupusului copil. Fără a intra în tehnici complicate, este suficient să spunem că vor fi implementate diferite proceduri pentru a utiliza anumite celule fetale.

Testele ADN fetal sunt împărțite în două investigații diferite în funcție de nivelul de invazivitate. Prima procedură, cea a testului invaziv de paternitate , presupune două teste diferite efectuate în diferite stadii de gestație.

Prima va fi efectuată între săptămâna a 10-a și a 13-a, în timp ce a doua între săptămâna a 15-a și a 18-a, prin amniocenteză, potrivit Di Lei.


Testul mai puțin invaziv, pe de altă parte, se poate face deja în jurul săptămânii a 9-a de sarcină, analizează ADN-ul fetal prin prelevarea de sânge matern, fără riscul de avort, deci este sigur atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru făt. 

Testul de paternitate în caz de deces și cel fără consimțământ

Se poate întâmpla ca, de exemplu, pentru probleme legate de moșteniri mari sau pentru dorința de a primi și numele de familie al tatălui, fiul să se adreseze judecătorului pentru a cere testul, chiar dacă tatăl este decedat sau nu a dorit să treacă la test.

Au mai fost episoade de acest gen în trecut, relatate și în ziare, pentru că sunt legate de oameni cunoscuți.

În cazul lipsei consimțământului, instanța nu poate obliga pe presupusul tată dar poate colecta totuși și alte informații menite să dovedească relația de familie, făcând semnificativă lipsa consimțământului acestuia.

În cazul solicitării unui test de paternitate post-mortem, acesta se efectuează și cu ajutorul țesuturilor, oaselor și dinților prelevați cu exhumare.

Deoarece acestea sunt cazuri foarte particulare, va fi necesar să contactați persoane juridice specializate, pentru a aduna informațiile corecte și pentru a înțelege cum să procedați înainte de a lua propria decizie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel