Topirea ghețarilor a dezvăluit secrete pe care Alpii le-au păstrat timp de zeci de ani: „Acest avion s-a prăbușit în 1968”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Ghețarul Aletsch, flickr / Domenico Convertini
Ghețarul Aletsch, flickr / Domenico Convertini

Alpiniștii din Franța au găsit părți ale scheletului pe ghețarul Chessjen din cantonul de sud Valais din Elveția. Dar asta nu este tot...

Săptămâna trecută, alpiniștii din Alpii elvețieni au găsit un set de rămășițe umane, iar un ghid montan a găsit epava unui avion prăbușit. Aceste rămășițe au aproximativ 50 de ani. Puțin mai devreme, la sfârșitul lunii iulie, au fost găsite rămășițele umane ale unei persoane despre care se speculează că a murit în anii 1980. 

Toate au devenit vizibile pentru că ghețarii din Alpi se topesc și sunt doar câteva dintre noile obiecte care sunt descoperite datorită încălzirii globale, scrie Business Insider.

Miercuri, 3 august, alpiniștii din Franța au găsit părți dintr-un schelet pe ghețarul Chessjen din cantonul sudic Valais din Elveția. Dario Andenmatten, managerul cabanei de munte de la care multi alpinisti isi incep ascensiunea, a declarat pentru The Guardian ca crede că persoana a murit in anii '70 sau '80 din secolul trecut.

La sfârșitul lunii iulie, doi alpinisti au găsit un cadavru pe ghețarul Stockji, în apropierea stațiunii de schi. Unul dintre ei, Luc Lechanoine , a declarat pentru ziarul elvețian Blick că rămășițele erau mumificate și ușor deteriorate și că persoana purta haine în stilul anilor '80.

Poliția încă lucrează pentru a identifica ambele seturi de rămășițe, potrivit The Guardian.

La o zi după scheletele de pe ghețarul Chessjen, pe 4 august, un ghid montan a găsit rămășițele unui accident de avion pe ghețarul Aletsch, au anunțat autoritățile locale. Poliția a raportat că ancheta a stabilit că erau părți ale avionului Piper Cherokee care s-a prăbușit pe ghețar la 30 iunie 1968.

- La momentul accidentului, acum mai bine de 50 de ani, mijloacele tehnice pentru extragerea epavei aeronavei pe terenuri greu accesibile erau limitate. Din cauza topirii ghețarului, mai ales în timpul verii, este posibil ca din gheață să iasă și alte lucruri sau părți ale epavei - a anunțat poliția.

Un număr tot mai mare de cercetări sugerează că, pe măsură ce lumea se încălzește din cauza schimbărilor climatice, mulți ghețari alpini și alți ghețari din întreaga lume se topesc și se retrag. De aceea, astfel de invenții nu sunt rare.

În ultimul deceniu, Comandamentul Comun al Prizonierilor de Război și Dispăruți în Război din Hawaii a lucrat pentru a găsi rămășițele a 52 de membri ai serviciului care au murit când avionul lor de transport militar s-a prăbușit într-un munte din Alaska în 1952.

- Pe măsură ce ghețarul se topește și se mișcă, mai mult material iese la suprafață - a spus Gregory Berg , un antropolog criminalist, la o conferință de presă în 2013 . Berg a condus o echipă însărcinată cu examinarea resturilor care „au apărut” din topirea ghețarilor.

Mai recent, în vestul Mongoliei și în Norvegia, topirea gheții a scos la iveală artefacte fragile, înghețate anterior. 

Printre acestea se numără unelte antice, frânghii, sulițe și săgeți, a spus William Taylor , arheolog de la Universitatea din Colorado Boulder. Taylor a explicat că topirea gheții limitează oamenii de știință la o fereastră de timp strânsă în care să securizeze aceste obiecte înainte ca acestea să fie deteriorate sau degradate de vreme și de expunerea la elemente.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel