Top Gun, Avatar și Black Panther, pe lista scurtă a Oscarurilor

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Black Panther. Wakanda Forever / Foto: Marvel Studios
Black Panther. Wakanda Forever / Foto: Marvel Studios

Blockbustere precum "Top Gun: Maverick", "Black Panther: Wakanda Forever" și "Avatar: The Way of Water" și vedete pop precum Lady Gaga, Taylor Swift și Rihanna tocmai au făcut un pas mai aproape de a obține nominalizări la Oscar.

Academia de Arte și Științe Cinematografice a anunțat miercuri listele cu nominalizări la 10 categorii pentru cea de-a 95-a ediție a premiilor Oscar, printre care lungmetraj documentar, film internațional, machiaj și coafură, coloană sonoră, cântec original, sunet, efecte vizuale și scurtmetraje.

"Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths", de Alejandro González Iñárritu, s-a aflat printre cele 15 filme preselecționate la categoria film internațional, una dintre cele mai competitive. Categoria include, de asemenea, filme deja decorate precum "Holy Spider" (Danemarca), "All Quiet on the Western Front" (Germania), "Saint Omer" (Franța), "Corsage" (Austria), "EO" (Polonia), "Return to Seoul" (Cambodgia), "Decision to Leave" (Coreea de Sud), "Close" (Belgia) și "Argentina, 1985" (Argentina).

Includerea filmului "Joyland" marchează prima dată când Pakistanul a ajuns pe lista scurtă. Majoritatea regizorilor sunt și ei la prima prezență pe lista scurtă, cu excepția lui Iñárritu.

Propunerea oficială a Indiei nu a fost popularul film de acțiune epică "RRR" al lui S.S. Rajamouli, ci mai degrabă "Last Film Show" al lui Pan Nalin, care a fost selectat, devenind astfel primul film din această țară care reușește acest lucru în ultimii 20 de ani. "RRR" ar putea obține nominalizări și la alte categorii, inclusiv pentru melodia originală "Naatu Naatu", inclusă în lista scurtă.

De asemenea, Jafar Panâhi nu a fost propus pentru a reprezenta Iranul, a cărui selecție nu s-a aflat printre cele 15, iar Rusia nu a prezentat niciun film în acest an.

Printre documentarele care au avansat în următoarea etapă a votului se numără "All the Beauty and the Bloodshed", de Laura Poitras, premiat la Veneția, despre munca și activismul fotografului Nan Goldin, "Moonage Daydream", de Brett Morgen, despre David Bowie, "Navalny", de Daniel Roher, despre liderul opoziției ruse, "The Janes ", despre activiștii de dinaintea votului pentru drepturile femeilor, "All that Breathes", "Descendant", "Fire of Love" și "Hallelujah: Leonard Cohen, o călătorie, un cântec". Este un grup destul de divers de povești și regizori: Opt au fost regizate de femei și patru de persoane de culoare.

Având la îndemână multe categorii sub linie, continuările cu buget mare precum "Avatar", "Top Gun" și "Black Panther" au fost bine reprezentate la categoriile efecte și sunet, precum și la categoria cântec original, care a inclus "Hold My Hand" a lui Gaga, "Nothing is Lost" a lui The Weeknd din "Avatar: The Way of Water" și "Lift Me Up" a Rihannei din "Black Panther".

De asemenea, pe lista scurtă a cântecelor originale se mai află "Carolina", de la Swift, din "Where the Crawdads Sing", "Time", de la Drake, din "Amsterdam", "New Body Rhumba", de la LCD Soundsystem, din "White Noise", "My Mind and Me", de la Selena Gomez, din documentarul cu același nume, și "Til You're Home", de la Rita Wilson, din "A Man Called Otto". De asemenea, Diane Warren mai are o șansă la un Oscar competitiv cu "Applause" din "Tell It Like a Woman". Melodia lui Doja Cat din "Elvis" nu a fost eligibilă.

În cea mai mare parte, listele de preselecție sunt stabilite de membrii din categoriile respective, deși specificul variază de la o ramură la alta: Unele au comitete, altele au cerințe minime de vizionare.

"All Quiet on the Western Front" a obținut destul de multe locuri pe lista scurtă, inclusiv pentru partitura originală, machiaj și coafură, efecte sonore și vizuale.

Printre selecțiile pentru efecte vizuale s-au numărat "Jurassic World Dominion", "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" și "Fantastic Beasts: Secretele lui Dumbledore", în timp ce la machiaj și coafură se numără filmele "Crimes of the Future", body horror-ul lui David Cronenberg.

Alte filme care avansează în materie de machiaj și coafură includ "The Whale", în care Brendan Fraser se transformă într-un om de 600 de kilograme, "Elvis, "Emancipation", "The Batman" și filmul "Blonde" al lui Marilyn Monroe.

Cele 15 partituri originale selectate au fost selectate dintre cele 147 eligibile și includ "Women Talking" de Hildur Guðnadóttir, "The Fabelmans" de John Williams, "The Banshees of Inisherin" de Carter Burwell, "Babylon" de Justin Hurwitz, "Guillermo del Toro's Pinocchio" de Alexandre Desplat și "The Woman King" de Terence Blanchard. De asemenea, în distribuție se află Ludwig Göransson ("Black Panther: Wakanda Forever"), Nicholas Britell ("She Said") și Son Lux ("Everything Everywhere All At Once").

Partitura lui Guðnadóttir pentru "Tár" nu a fost eligibilă, la fel ca și cea pentru "Top Gun: Maverick", scrisă de Hans Zimmer, Harold Faltermeyer, Lorne Balfe și Gaga.

Nominalizările pentru toate categoriile vor fi anunțate pe 24 ianuarie. Cea de-a 95-a ediție a premiilor Oscar va avea loc duminică, 12 martie, și va fi transmisă în direct pe ABC.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel