Toate pânzele sus! AIRBUS va folosi un ZMEU cât un teren de sport pentru transportul maritim

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: airseas.com
Foto: airseas.com

Tehnologiile vechi de milenii par să fie din nou la mare căutare, odată cu scumpirea carburanților, dar și din cauza cerințelor tot mai riguroase de mediu, pe care transportatorii trebuie să le îndeplinească.

De data asta e vorba de utilizarea vântului pentru a pune în mișcare vapoarele, pe un principiu similar cu cel folosit la vasele cu vele.

Airbus va demara un proiect pilot, ce presupune utilizarea unui zmeu gigantic.

Acesta va tracta navele care transportă componentele avioanelor Airbus, contribuind, astfel, la un consum de carburant mai mic.

Începând cu prima parte a anului 2022, nava Ville de Bordeaux, lungă de 154 de metri, care transportă piese pentru aeronavele Airbus, va începe să utilizeze un zmeu-de tracțiune (kite) denumit Seawing.

Primele șase luni vor fi de testare, iar în această perioadă va fi utilizat un kite de 500 de metri pătrați, scrie Bloomberg.

 

Un zmeu - mare cât un teren de sport

Citește și: Gheţarii din Himalaya se topesc într-un ritm alert și ar putea să dispară până în 2100

Potrivit companiei Airseas, cea care a conceput și realizat kite-ul Seawing, după perioada de teste, se va folosi un zmeu de tracțiune cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați, ce va fi înălțat la o altitudine de 300 de metri.

Se estimează că noua tehnologie va reduce consumul de combustibil și emisiile navelor cu aproximativ 20%.

Compania Airseas spune că sistemul este simplu de instalat și operat. Kite-ul este operat de la postul de comandă și nu necesită nicio intervenție a echipajului de punte în timpul funcționării. 

Transportul maritim este utilizat pentru transportul a peste 80% din mărfurile vândute la nivel global și reprezintă aproape 3% din emisiile de dioxid de carbon, generate de activitățile umane.

Companiile de transport maritim sunt obligate să caute soluții pentru reducerea emisiilor, în condițiile în care tot mai mulți clienți ai acestora insistă pentru reducerea impactului, pe care lanțurile de aprovizionare îl au asupra mediului, decarbonizarea fiind unul dintre obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris privind clima.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel