„Tirania” siluetelor trase prin inel persistă în modă

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Prezentare de modă
Prezentare de modă

„Asta este moda, dragă, trebuie doar să slăbești!”. Cu toate că pe podiumuri se strecoară, mai rar, și tinere cu forme ceva mai rotunde, silutele slabe rămân omniprezente în sectorul modei, unde hainele sunt concepute pentru corpuri ultrasubțiri.

Modelele pline, pe care le vedem mai mult la New York și Londra, dar rareori la Paris, urmăresc „să arate că brandul este incluziv”, dar „de fapt este vorba de păstrarea unui sistem bazat pe tirania idealului slim”, a comentat Paolo Volonté, care predă sociologia modei la Milano (Italia).

Eșecul în ceea ce privește diversitatea tipurilor de corp este total, conform datelor culese de Vogue Business în sezonul anterior al săptămânilor de prêt-à-porter. Din cele 9.137 de ținute care au defilat în cadrul celor 219 de prezentări de modă de la New York, Londra, Milano și Paris, 95,6% au fost purtate de modele slim (mărmile 32-36). Doar 0,6% au vizat modele plus size (44 și peste) și 3,8% dintre modele cu mărime între 38 și 42.

Brandurile „refuză să reprezinte oamenii normali”, rezumă Ekaterina Ozhiganova, 31 de ani, model, studentă la drept și fondatoare a asociației „Model Law” care apără drepturile modelelor. Potrivit spuselor sale, ”a purta mărimea M, cea mai întâlnită în viața de zi cu zi, este o aberație în modă: „practic, femeilor li se sugerează fie să slăbească pentru a reveni la mărimea +reală+, fie să treacă la XL. Nici una, nici cealaltă nu sunt sănătoase”, a adăugat ea. 

Invitată în Senatul Franței, Ozhiganova a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile pentru sănătatea modelelor, nevoite să slăbească sau să se îngrașe la cerere. Un sondaj realizate înaintea acestor audiții, a arătat că nouă din zece modele au recunoscut că au fost nevoite să-și schimbe aspectul „regulat” (52,5%) sau „ocazional” (37,7%). ”Este foarte greu să deschizi subiectul. Te poți plânge pe rețelele de socializare, dar toți vor răspunde: „Iubito, asta e situația", a subliniat Ozhiganova.

Cu toate acestea, în 2017 au fost adoptate texte care introduc un certificat medical obligatoriu pentru modele, în timp ce giganții de lux LVMH și Kering au semnat în același an un acord prin care se angajează să elimine din cerințele lro pentru mărimea 32. O măsură fără efect, practic. 

S-au schimbat inclusiv standardele frumuseții masculine. Astfel, Hermès produce haine de mărimea 48 pentru prezentările de modă, a spus recent Véronique Nichanian, stilista colecțiilor pentru bărbați de 35 de ani. „Când am intrat în această lume a modei, mărimea modelului era 52 (...) Standardul sexy la acea vreme era băiatul musculos ce poate fi întâlnit pe plajă!”, a subliniat ea pentru cotidianul Libération.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel