Ținta numărul 2 din Ucraina, interviu rar: Cu cât vorbesc mai puțin, cu atât e mai sigur pentru mine

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a vorbit despre cum a trăit lunile de invazie.

Aflată în situația majorității soțiilor ucrainence, Olena Zelenska a fost nevoită, în primele săptămâni, să locuiască departe de soț și să se ascundă în mai multe locuri din țară.

Faptul că președintele și soția sa dormeau acasă în noaptea invaziei spune multe. Chiar nu credeau că războiul este posibil, în ciuda tuturor avertismentelor.

"Sincer? Nu. Nu-mi venea să cred că se va întâmpla. Nici măcar nu aveam pașaportul pregătit”, susține Olena, într-un interviu pentru TheGuardian.

Aceasta povestește cum a început totul și relatează că s-a trezit din cauza bubuiturilor. În camera alăturată, soțul său era deja îmbrăcat.

"Ce se întâmplă?" l-a întrebat ea.

„A început”, i-a spus el.

„Am avut senzația că mă aflu într-o realitate paralelă, că visez”, explică Zelenska.

Curând după aceea, soțul ei a plecat în complexul prezidențial din centrul Kievului, pentru a prezida o ședință a consiliului de securitate.

Seara, și-a putut revedea soțul, pentru scurt timp. S-au îmbrățișat și Olena, împreună cu cei doi copii, au plecat spre o locație sigură din Ucraina. L-a revăzut pe Volodimir abia două luni mai târziu.

Zelenski a ignorat sugestiile liderilor occidentali că ar trebui să părăsească Kievul și să înființeze un guvern în exil în vestul Ucrainei sau Poloniei, iar Olena Zelenska și copiii au fost trimiși într-un loc mai sigur.

Unde a fost în cele două luni

Olena  evită să dea detalii despre locurile în care a fost trimisă în cele două luni în care a stat departe de soțul său. ”Cu cât spun mai puțin, cu atât sunt mai în siguranță”, explică soția președintelui, dar dezvăluie că s-a mutat în mod regulat și insistă că a rămas în Ucraina tot timpul.

”Înțeleg că vrei să afli indicii de la mine. Da aveam televizor. Nu stăteam într-un buncăr sau într-un loc, sub apă”, a mai dezvăluit Olena.

Aceasta spune că nu au putut lua cu ei niciun dispozitiv de comunicare pe care îl aveau înainte, și nici nu a avut voie să se conecteze pe rețelele de socializare.

”Copiii erau ideali”, spune ea. „De obicei, trebuie să le spui lucruri de un milion de ori, dar în prima zi au făcut totul foarte repede și ascultător. Eram într-un fel de stare de transă. În perioada următoare a urmat o lungă așteptare. Ne uitam la știri, așteptam apeluri. Am avut televizorul tot timpul”, mai spune prima doamnă a Ucrainei.

Olena mai arată că vedea în fiecare seară mesajele televizate ale soțului ei. ”Am observa că totul a fost foarte emoționant pentru el”, spune ea. ”Cunoscându-l, cred că a folosit toate pârghiile emoționale de care era capabil pentru a transmite mesajul. Dar nu a fost manipulare, a fost autentică – cu siguranță avea aceste sentimente”, spune ea.

Prima apariție publică

Olena a apărut pentru prima dată în public, la 10 săptămâni după începutul războiului, pentru a o întâlni pe Jill Biden, iar cele două prime doamne au făcut au vizitat o școală din vestul îndepărtat al Ucrainei, întâlnindu-i pe cei care fugiseră de conflictul din est.

”A fost curajos din partea ei să vină. Era extrem de empatică și foarte interesată de poveștile pe care oamenii le-au spus”, spune Zelenska.

Aceasta a mai discutat și cu Brigitte Macron, care s-a oferit să ajute la reconstruirea unei școli, dar și cu Regina Mathilde a Belgiei, care este și profesor de psihologie și a venit cu câteva sfaturi despre programele de reabilitare.

”Ucrainenii nu sunt obișnuiți să ceară ajutor psihologilor”, spune Zelenska. „Ignorăm ușor depresia sau anxietatea. Trebuie să avem o campanie de publicitate majoră pentru a le spune oamenilor că nu este vina lor dacă au nevoie de ajutor mental”, explică prima doamnă a Ucrainei.

Zelenska se simte acum capabilă să petreacă ceva timp la Kiev, dar este departe de a fi sigur că familia președintelui nu mai este o țintă pentru ruși. ”Când vezi crimele îngrozitoare pe care le-au comis, te gândești că poate chiar sunt capabili de orice”, spune aceasta.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel