Tigrul tasmanian, aproape de „înviere”. Oamenii de știință vor să readucă la viață specia dispărută

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Știri
FOTO: PEXELS, Chokniti Khongchum
FOTO: PEXELS, Chokniti Khongchum

Tigrul tasmanian ar putea fi reintrodus în sălbăticie într-un deceniu după ce o companie de biotehnologie din SUA, susținută de gemenii Winklevoss, s-a angajat să recreeze animalul la aproape 90 de ani după ce a fost declarat dispărut.

Ultimul tilacin, numele oficial al tigrului tasmanian care a fost prădătorul de vârf al insulei australiene, a murit într-o grădină zoologică din Hobart în 1936. Populația sălbatică a marsupialului mare carnivor a fost distrusă de fermieri și de guvernul local, care a oferit o recompensă asupra animalului, în timpul secolului al XIX-lea pentru a proteja oile, scrie Financial Times.

Observări neconfirmate ale creaturii în dungi, asemănătoare unui câine, care rătăcește prin sălbăticia Tasmaniei au adăugat statutului său mitic și au dat naștere speranțelor că animalul ar fi supraviețuit cumva.

„Este ca monstrul nostru din Loch Ness”, a spus Andrew Pask, profesor și biolog evoluționist la Universitatea din Melbourne, care conduce Thylacine Integrated Genetic Restoration Research – sau TIGRR – Lab, care a recreat genomul tilacinei.

Laboratorul lui Pask va colabora cu Colossal Biosciences, care a fost creat din munca lui George Church, un profesor de la Harvard, care a fost unul dintre creatorii Proiectului Genomului Uman. Compania lucrează deja pentru a recrea un mamut lânos ca parte a planului său de „de-extincție”.

Compania cu sediul în Dallas a strâns 75 de milioane de dolari și a fost susținută de investitori, printre care „capitaliștii de risc” din Silicon Valley, Cameron și Tyler Winklevoss și Chris Hemsworth, actorul care joacă rolul lui „Thor” în seria creată de Marvel.

Colossal speră să transforme procesele de editare genetică pe care le va folosi pentru tilacină și mamut pentru uz comercial la oameni.

Pask a spus că tehnicile și resursele de editare a genelor pe care Colossal le-ar putea aduce proiectului ar accelera reconstrucția animalului, care a fost discutată pentru prima dată ca o posibilitate în anii 1990.

„Nu este o chestiune de posibilitate, ci una de timp”, a spus el, prezicând că animalele vii ar putea fi create într-un deceniu.

Ben Lamm, co-fondatorul Colossal, a spus că o tilacină ar trebui să fie mai ușor de recreat decât un mamut datorită calității mai mari a probelor genetice disponibile și a ușurinței cu care un embrion - inițial de dimensiunea unui bob de orez - ar putea fi gestat în laborator, folosind animale surogat și pungi artificiale.

„Este foarte posibil ca tilacina să se nască înainte de mamut”, a spus el.

Cu toate acestea, procesul de editare genetică va fi mai complex, deoarece arborele genealogic al tilacinei este mai complicat decât cel al mamutului. Aspectul canin al animalului este înșelător, deoarece este un marsupial. Relația sa cea mai apropiată este o creatură mică asemănătoare șoarecelui numită dunnart, care s-ar putea dovedi a fi improbabilul surogat pentru renașterea tigrului tasmanian.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel