Ţi se aburesc ochelarii? Nanotehnologia vine cu soluţii

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Am scăpat de mască, dar veşnica problemă a "ochelariştilor" a rămas. Poate fi mai mult decât frustrant atunci când ochelarii se aburesc, mai ales în timpul sezonului rece. Iată, însă, că ştiinţa le rezolvă pe toate!

Salvarea vine din nanotehnologie! Cercetătorii ETH Zurich au dezvoltat un “nanocoating” de aur care încălzește sticla cu până la șapte grade Celsius, prin absorbția unei cantități mari de radiații infraroșii, menținând ochelarii tăi clari în multe condiții umede. Și, spre deosebire de abordările convenționale, care pur și simplu răspândesc apa folosind molecule hidrofile, acest lucru împiedică chiar începerea condensului.

Ochelarii aburiţi nu vor mai fi niciodată o problemă

Acoperirea cu grosimea de 10 nm plasează aurul între straturi de oxid de titan care nu numai că amplifică efectul de încălzire prin refracție, dar protejează aurul împotriva uzurii. De asemenea, designul nu va duce la supraîncălzire pe vreme caldă, deoarece împiedică radiațiile să ajungă pe cealaltă parte. ETH dorește să sublinieze că a realizat asta folosind tehnici comune de producție, cum ar fi depunerea de vapori pe bază de vid. Cu alte cuvinte, companiile ar putea să nu fie nevoite să-și reînnoiască liniile de producție.

Înainte să întrebi: nu este atât de scump pe cât crezi. În timp ce aurul este un material scump, cantitatea necesară este atât de mică (este de aproximativ 12 ori mai subțire decât o foiță de aur obișnuită), încât nu ar trebui să adauge prea mult la prețul ochelarilor tăi. Cu toate acestea, echipa plănuiește să studieze utilizarea altor metale.

Cu toate astea, s-ar putea să mai trebuiască să aștepți ceva timp înainte de a găsi ochelari acoperiți cu aur la magazinele din oraşul tău. Deși cercetătorii au solicitat un brevet, nu există deocamdată companii care să integreze invenția. S-ar putea să nu se limiteze la ochelari, din fericire. Grupul de cercetare consideră tehnologia ca fiind utilă și pentru reducerea aburirii parbrizelor mașinilor, iar implementările viitoare ar putea fi utile pentru oglinzi, geamuri și alte suprafețe transparente care trebuie să rămână curate.

Cum scapi rapid de condensul de pe geamuri

În sezonul rece, atunci când există o diferență mare între temperatura din casă și cea din exterior, se formează în mod inevitabil fenomenul de condens pe geamuri. Un influencer cunoscut din Marea Britanie a dezvăluit care este cel mai simplu, rapid și eficient truc pentru a scăpa de aburitul ferestrelor.

O femeie sătulă să se tot confrunte cu această problemă a decis să apeleze la sfatul Doamnei Hinch, cunoscută pentru trucurile sale în materie de curățenie. „Tocmai ce m-am mutat într-o casă pe care am închiriat-o și, fără excepție, în fiecare zi am găsit condens pe geamuri. Am încercat să folosesc tot felul de metode, dar nimic nu a dat roade. Aș fi foarte recunoscătoare dacă mi s-ar spune ce apaerat să cumpăr ca să scap de această neplăcere. Uneori, condensul de pe geamuri se transformă în apă ce curge peste tot”, a dezvăluit femeia pe pagina de Facebook a celebrului influencer, potrivit celor de la mirror.co.uk.

Acesta a fost momentul în care Doamna Hinch a dezvăluit care este cel mai simplu mod de-a scăpa de condensul de pe geamuri. Tot ce ai de făcut este să așezi în preajma ferestrei un bol cu sare în el. Aceasta va absorbi imediat excesul de umezeală și va preveni aburirea. Un alt truc util este, desigur, să aerisești casa foarte bine, în fiecare zi. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel