Thassos: Un incendiu de proporții a izbucnit în estul insulei. Autoritățile aduc echipamente de pe continent

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Dimitris Damasiotis, facebook
Foto: Dimitris Damasiotis, facebook

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit pe insula Thassos.

Incendiul a izbucnit într-un loc dificil de pe munte, într-o zonă împădurită din zona Lefki, pe 10 august, la scurt timp după apusul soarelui.

Pe insulă existau efective insuficiente de pompieri, staționate permanent pe insulă, iar focul care a cuprins pădurile virgine de pini a început să crească constant și a scăpat rapid de sub control, scrie Kathimerini.

Publicația relatează că în această dimineață a fost trimis locuitorilor din zonă un mesaj de alertă  pentru evacuarea din zona Koinira spre Limenaria.

După cum a explicat viceguvernatorul din Kavala, Christos Politis, mesajul este unul preventiv, pentru a proteja locuitorii și turiștii de fumul gros care predomină în zonă și nu pentru că așezarea este în pericol de a fi cuprinsă de foc.

Pompierii au suplimentat efectivele de pe insulă. În această noapte au fost transportate cu feribotul mai multe echipe de stingere a incendiilor.

Pentru stingerea incendiilor, pe cale aeriană, la prima oră a diminieții, au fost mobilizate 6 avioane și 6 elicoptere, inclusiv unul pentru coordonare aeriană.

Pe tot parcursul nopții și după consultarea municipalității Thassos cu companiile maritime, pompierii și voluntarii au ajuns pe insulă cu rute de urgență pentru a ajuta la stingerea incendiului.

S-au raportat că doi pompieri voluntari au fost răniți ușor. Cei doi voluntari au fost răniți ușor la picioare din cauza căderii unui copac și au mers la centrul de sănătate din Prinos.

Incendiile din Grecia - încă din iulie

Mai multe incendii majore au măturat regiunile Greciei încă de luna trecută.

Regiunile cele mai afectate au fost în centrul și sudul Grecie. În unele zone, pompierii au dispus evacuarea, dar în ciuda ordinului de evacuare, locuitorii refuză să-și lase în urmă proprietățile. 

În Creta, incendiile s-au intensificat, iar autoritățile luptă împotriva flăcărilor,dar  și a unui alt „inamic”, rafale de vânt care în unele cazuri depășesc 70 de km pe oră, potrivit Observatorului Național din Atena.

Pompieri și voluntari din toată Creta au fost dislocați în zonă, precum și municipalități de camioane cu apă, iar incendiul pare să fi fost în mare măsură localizat. Intensitatea vântului a scăzut, iar atmosfera sufocantă din cauza fumului s-a îmbunătățit.

Pompierii români, în Grecia

Cel de-al doilea contingent de pompieri români, format din 28 de pompieri a plecat în Grecia pentru schimbarea efectivelor care, în iulie, au sprijinit autoritățile elene prin activități de monitorizare și stingere a incendiilor de pădure în zone din Nordul Atenei.

În iulie, primul contingent de 28 de pompieri au participat la misiuni de stingere a incendiilor în zonele Schimatari și Porto Germeno, în condiții meteorologice deosebite.

Pompierii au desfășurat sesiuni de antrenament și de pregătire cu omologii eleni, precum și recunoașteri în teren în vederea familiarizării cu relieful și condițiile existente în caz de intervenție.

Pe 2 august, cel de-al doilea contingent de pompieri s-a întors în România.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel