Tezaurul muzical ascuns: Descoperirea casetelor cu înregistrări neînălțate ale lui Marvin Gaye în orașul belgian Ostend

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Pexels
Foto: Pexels

O colecție de casete audio conținând o serie de piese neînregistrate ale lui Marvin Gaye a fost descoperită în orașul belgian Ostend.

Potrivit BBC, aceste înregistrări ar fi putut fi ascunse în Belgia timp de peste 40 de ani.

Colecția, presupusă a conține 66 de demo-uri, a aparținut muzicianului Charles Dumolin, la domiciliul căruia a stat Gaye în 1981 în timp ce încerca să se detoxifieze pentru a lupta împotriva dependenței de cocaină. Când Dumolin a decedat în 2019, înregistrările au fost transmise familiei sale, împreună cu o serie de obiecte de colecție legate de Gaye.

A început o dezbatere cu privire la dreptul familiei Dumolin de a păstra materialul.

Legea belgiană prevede că după 30 de ani, materialul devine proprietatea persoanei care îl deține, indiferent de modul în care a fost dobândit. Cu toate acestea, legea nu se aplică proprietății intelectuale, creând astfel o situație în care familia Dumolin este considerată proprietară a casetelor, dar nu are dreptul de a publica piesele. Acest drept ar putea aparține moștenitorilor lui Gaye din Statele Unite.

Alex Trappeniers, un partener de afaceri al familiei Dumolin, a declarat: "[Casetele] aparțin [familiei] pentru că au fost lăsate în Belgia acum 42 de ani. Marvin le-a dat lor și le-a spus: „Faceți ce vreți cu ele” și nu s-a mai întors niciodată. Este important.

"Putem deschide aici o capsulă temporală și să împărtășim muzica lui Marvin cu lumea. Este foarte clar. El este foarte prezent."

Există o excitare deosebită legată de o piesă din colecție, înregistrată puțin înainte ca Gaye să scrie Sexual Healing. Trappeniers a comparat piesa cu un "moment de aliniere planetară".

Gaye și-a început cariera în anii 1960 și a devenit superstar în deceniul următor cu hituri clasice precum cântecul de protest What's Going On și Let's Get It On, o piesă care a contribuit la reputația lui Gaye ca simbol sexual.

Luptând cu dependența de cocaină în anii '80, Gaye a părăsit SUA pentru Londra, temându-se de închisoare în țara sa natală din cauza taxelor neplătite.

În 1981, la un club de noapte din Londra, promotorul muzical belgian Freddy Cousaert i-a dat cântărețului cartea sa de vizită, îndemnându-l să se mute cu el la Ostend în timp ce lupta cu dependența sa. În această perioadă, se crede că Gaye a locuit cu Dumolin și soția acestuia, Greetje.

În 1984, tatăl lui Gaye, Marvin Gay Sr., care fusese violent cu fiul său în copilărie, l-a împușcat mortal pe cântăreț după ce Gaye a intervenit pentru a pune capăt unei altercații între tatăl său și mama sa, Alberta.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel