Tezaur vechi de 330 de ani, descoperit în Scoţia

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Comoara a fost găsită într-un șemineu
Comoara a fost găsită într-un șemineu

O colecție ascunsă într-un șemineu. 

O echipă de arheologi din Scoţia a descoperit un tezaur monetar vechi de 330 de ani ce a fost ascuns în şemineul cel mare al unei cabane de vânătoare a lui Alasdair "Maclain" MacDonald din Glencoe, şeful clanului scoţian MacDonald, care a fost ucis alături de ceilalţi membri ai clanului său într-un masacru din secolul XVII, conform unui material publicat luni de Live Science.

Conform arheologilor, colecţia de monede ce conţine piese locale dar şi din alte părţi ale Europei a fost probabil ascunsă înaintea masacrului de către un membru al clanului care nu a supravieţuit sau nu a putut reveni pentru a recupera monedele.

Aflat în zona muntoasă din vestul Scoţiei, satul Glencoe este faimos în istoria Scoţiei pentru conflictul sângeros dintre clanul MacDonald şi forţele regale engleze din 1692.

Clanul MacDonalds din Glencoe a fost ţinta trupelor regale pentru că nu a jurat credinţă regelui William al III-lea al Angliei, Scoţiei şi Irlandei şi reginei Mary a II-a. Peste 100 de soldaţi regali au fost trimişi împotriva clanului MacDonald. Aceştia l-au ucis pe şeful clanului, Alasdair "Maclain" MacDonald împreună cu câteva zeci de membri ai clanului.

O echipă de arheologi de la Universitatea din Glasgow au identificat "casa de vară" sau "cabana de vânătoare" a lui Maclain ce a fost folosită de căpetenia clanului MacDonald în perioada 1646 - 1692. În urma săpăturilor arheologice au fost descoperite obiecte ceramice, din sticlă, materiale folosite în procesul de prelucrare a pieilor de animale, ace şi spirale de fus, dar şi un ulcior plin cu monede ce era ascuns în şemineu. Tezaurul a fost găsit sub piatra de vatră a şemineului de Lucy Ankers, studentă la Universitatea din Glasgow.

Este un adevărat privilegiu

Cele 36 de monede din argint şi bronz au fost bătute între sfârşitul secolului XVI şi anii 1680. Majoritatea lor au fost bătute în Scoţia, dar există în tezaur şi monede ce provin din Franţa şi din Ţările de Jos Spaniole (în prezent Belgia şi Luxemburg), obţinute probabil de şeful clanului MacDonald în timpul călătoriilor sale din tinereţe.

"Lucrul cu adevărat interesant este că aceste monede nu sunt mai noi de anii 1680", a declarat Michael Given, conferenţial în arheologie şi coordonator al şantierului arheologic unde s-a produs această descoperire. "Aşa că poate au fost îngropate în grabă după ce a început masacrul la primele ore ale dimineţii de 13 februarie 1692", a adăugat el.

Săpăturile arheologice în situl cabanei de vânătoare a lui Alasdair "Maclain" MacDonald au fost încheiate, arheologii analizând şi catalogând în prezent descoperirile făcute. "Aceste descoperiri ne deschid o fereastră rară în timp către un eveniment dramatic şi singular. Este un adevărat privilegiu, ca arheolog, să pot ţine în mână aceste obiecte care au făcut parte din viaţa oamenilor din trecut", a mai declarat Michael Given.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel