Testare gratuită anti COVID-19 la medicii de familie. Anunțul Ministerului Sănătății

radiodcnews Team | Dată: 03 dec 2021, 19:33 | Categorie: Știri
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Românii s-ar putea testa în curând anti Covid-19, gratuit, la medicii de familie. 

Ministerul Sănătății va crește capacitatea de testare pentru depistarea virusului Sars-Cov-2, prin dezvoltarea serviciilor în regim ambulatoriu. 

Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila a avut astăzi, 3 decembrie 2021, o primă întâlnire cu reprezentanții societăților profesionale ale medicilor de familie pentru identificarea soluțiilor privind testarea în cabinetele de medicină primară.

Testare la medicii de familie

“Una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați COVID-19, evaluarea  în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a declarat ministrul Sănătății la finalul întâlnirii.

În timpul discuțiilor s-a decis ca, în perioada următoare, direcțiile de sănătate publică să evalueze posibilitățile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie. 

Testarea va fi gratuită 

S-a mai convenit un pachet de testare care să fie asigurat din fonduri publice, astfel încât testarea în cabinetul medicului de familie să fie gratuită pentru cetățeni.

Una dintre persoanele întoarse din Maroc, testată pozitiv. Ar avea tulpina Delta

Unul dintre românii repatriați aseară din Maroc a fost depistat pozitiv la coronavirus. Anunțul a fost făcut în această seară de Ministerul Sănătății.

Nu se știe încă sigur dacă este vorba despre tulpina Delta sau Omicron. 

”Rezultatul uneia dintre probele recoltate de la pasagerii repatriați seara trecută din Maroc este pozitiv la infecția cu virusul SARS-COV-2, iar primele indicii sugerează că ar putea fi vorba despre tulpina Delta.

Probe trimise spre analiză

Persoana depistată pozitiv este izolată la domiciliu, iar direcția de sănătate publică va demara ancheta epidemiologică. Proba pozitivă a fost trimisă pentru secvențiere în vederea stabilirii tulpinii virusului.

Menționăm că, au fost prelucrate 115 probe de la toți pasagerii cursei, 114 dintre acestea fiind negative. Vă vom ține la curent cu evoluția situației pe măsură ce vor apărea informații de interes”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății.

Citește mai multe aici! 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite