Teatrul și tehnologia se împletesc în "Shakespeare dimensions", o experiență unică în București

Autorul articolului: Andreea Deaconescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Bucureștiul a fost gazda unei premiere inovatoare în peisajul artistic românesc - lansarea primului spațiu imersiv dedicat operelor lui William Shakespeare, "Shakespeare Dimensions". Acest loc emblematic, situat pe Esplanada Promenada Mall, marchează o intersecție neașteptată între teatru, tehnologie și inteligență artificială, oferind publicului o experiență de realitate virtuală care redefinește modul în care interacționăm cu creațiile clasice ale dramaturgului englez.

La eveniment au fost prezente figuri-cheie din lumea teatrului românesc, printre care se numără Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, Alexandru Boureanu, managerul Teatrului Național "Marin Sorescu" din Craiova, precum și Liviu Lucaci, rectorul UNATC, toți contribuind la conturarea viziunii și impactului acestui proiect inovator.

În cadrul ceremoniei de deschidere, Vlad Drăgulescu a oferit o incursiune captivantă în ceea ce înseamnă experiența oferită de cubul imersiv. Prin intermediul unei combinații ingenioase între teatru clasic și tehnologie avansată, vizitatorii sunt invitați să pășească în lumea lui Shakespeare într-un mod inedit. De la reprezentarea unei furtuni create cu ajutorul tehnologiei, până la transformarea personajelor clasice precum Prospero și Ariel în entități contemporane, adaptate epocii digitale, "Shakespeare Dimensions" promite să ofere o experiență captivantă și educativă.

De asemenea, rectorul UNATC, Liviu Lucaci, a evidențiat importanța colaborării între universități și instituții culturale în cadrul acestui proiect inovator. "Premiera este următoarea: este, după ştiinţa noastră, pentru prima dată, cred, când o universitate naţională de artă şi un teatru naţional se asociază pentru a veni către comunitate (...), să vină cu o formulă nouă în care educaţia şi cultura se pun împreună pentru oameni. E o formulă nouă, avem sprijinul (...) celor două ministere, Ministerul Culturii şi Ministerul Educaţiei, care au sprijinit acest festival, inclusiv cu fonduri, pentru a crea/sprijini această nouă formulă. Noi, ca să spun aşa, încercăm un model, un model naţional şi, de ce nu, internaţional, în care, conform obiectivelor UNESCO globale, încercăm să punem educaţia şi cultura în faţă, atractivă, utilizând noile tehnologii, respectând tradiţia, aducând împreună oamenii care au sete de nou cu cei care pot să le ofere asta", a spus Liviu Lucaci. 

Instalația imersivă "Shakespeare Dimensions" va fi deschisă publicului din București în perioada 10-12 mai, ulterior fiind transferată la Craiova și apoi în Polonia, oferind astfel accesul la această experiență fascinantă unui public cât mai larg, potrivit Agerpres.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel