Teatrul istoric Coliseum din Oldham, salvat de la închidere

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Teatrul istoric Coliseum din Oldham a fost salvat de la închidere, după o campanie de succes condusă de actrița Julie Hesmondhalgh.

Anunțul șocant privind închiderea teatrului a fost făcut anul trecut, după ce Arts Council England și-a retras finanțarea, invocând preocupări legate de management. Consiliul local din Oldham, care deține clădirea, a afirmat că aceasta „nu mai este potrivită pentru scopul său”, scrie The Guardian.

Consiliul planificase construcția unui nou teatru, mai mic, în oraș, dar acesta urma să fie doar pe jumătate din dimensiunea locației existente și nu ar fi pus în scenă propriile producții.

Decizia a stârnit un val de nemulțumire și a dus la lansarea unei campanii pentru salvarea teatrului, care are peste 135 de ani și este recunoscut pentru lansarea carierei multor actori, inclusiv a unei serii de vedete din *Coronation Street*.

Mari vedete ale showbiz-ului, precum Charlie Chaplin, Eric Sykes și Dame Thora Hird, au urcat pe scena acestui teatru în timpul carierelor lor, iar mai recent, Olivia Cooke din *House of the Dragon* și Millie Gibson din *Doctor Who* au jucat acolo cu Oldham Theatre Workshop.

Clădirea a fost închisă de la primăvara trecută, consiliul invocând numeroase probleme, inclusiv azbest și accesibilitate deficitară. Cu toate acestea, consiliul a promis acum 10 milioane de lire sterline pentru renovare - sumă semnificativ mai mică decât cele 24 de milioane de lire sterline promise pentru construirea unui nou teatru.

Se așteaptă ca teatrul Coliseum să fie redeschis până la Crăciunul din 2025, când va pune în scenă un spectacol de pantomimă ca primă producție după renovare.

Liderul consiliului din Oldham, Arooj Shah, a declarat că „a dorit să asculte oamenii” și că locuitorii din Oldham au „o afecțiune pentru această clădire pe care nu o poți ignora”.

Numeroase vedete, inclusiv Suranne Jones, Christopher Eccleston, Maxine Peake și Lisa Riley, s-au alăturat lui Hesmondhalgh, care a jucat recent în drama ITV *Post Office* în rolul partenerului lui Alan Bates, în campania pentru salvarea clădirii.

„A fost un adevărat șoc când am aflat că consiliul ne-a ascultat,” a spus Hesmondhalgh pentru BBC Breakfast, „pentru că arată că, cu pasiune și perseverență, poți schimba lumea. Puterea oamenilor.”

Un grup, Save Oldham Coliseum, a fost creat de iubitorii de teatru locali din oraș și a fost în spatele eforturilor de lobby la nivel local, susținut de vedetele scenei și ecranului.

„Nu pot pune în cuvinte, am avut un zâmbet uriaș pe față de când am aflat,” a declarat Jane Barker, 58 de ani, din grupul Save Oldham Coliseum, pentru BBC. „Cred că redeschiderea Coliseum-ului va oferi tuturor din zonă un impuls uriaș.”

Luni seara, militanții au sărbătorit vestea cu o petrecere stradală în fața teatrului, cu actori precum Les Dennis și Sue Devaney prezenți, și o fanfară cântând pentru mulțimea adunată.

Afaceriile locale din domeniul ospitalității au salutat, de asemenea, această schimbare de decizie, spunând că au observat o scădere a traficului de clienți de când teatrul s-a închis.

Un purtător de cuvânt al Arts Council England a declarat: „Prioritatea noastră este să colaborăm cu oamenii din Oldham pentru a ne asigura că au acces la arta și teatrul pe care le doresc - de aceea investim 1,85 milioane de lire sterline pe o perioadă de trei ani pentru a susține un program creativ și cultural în această zonă, desfășurat de parteneri precum Oldham Coliseum Theatre Limited și Oldham Theatre Workshop.

„Deși clădirea Coliseum aparține Consiliului din Oldham și nu este finanțată de Arts Council, știm cât de mult este îndrăgită și recunoaștem legătura sa cu istoria puternică a teatrului din oraș și munca pe care grupul de campanie a făcut-o pentru a o păstra.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel