Nictofobia, teama de întuneric, tulburare de somn. Cum se tratează

Autorul articolului: Monika Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
nictofobia - FOTO: Freepik@h9images
nictofobia - FOTO: Freepik@h9images

Nictofobia sau teama de întuneric afectează nu doar copiii, ci și adulții. Cum se poate trata

Teama de întuneric, nictofobia poate fi asociată cu o tulburare de somn, cum ar fi insomnia. Un studiu asupra studenților cu insomnie a descoperit că aproape jumătate dintre aceștia aveau o frică de întuneric. Cercetătorii au măsurat răspunsurile studenților la zgomote atât în lumină, cât și în întuneric.

Somn agitat

Cei care au avut cele mai multe probleme cu somnul au fost mai ușor surprinși de zgomot în întuneric. Studenții cu insomnie au devenit din ce în ce mai anxioși și anticipativi, potrivit Healthline.

În cazul copiilor care au frică de întuneric, specialiștii le recomandă părinților să se adreseze medicului dacă:

- au probleme cu somnul

- se simt deosebit de anxioși sau în dificultate în întuneric

- au un alt motiv să creadă că este posibil să aveți nictofobie, potrivit Healthline.

Diagnosticarea nictofobiei

Diagnosticul presupune întâlnirea cu medicul dumneavoastră şi răspunsul la întrebări despre simptomele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate solicita, de asemenea, un istoric psihiatric și social. De acolo, medicul dumneavoastră poate utiliza criteriile de diagnostic privind fobiile specifice pentru a pune un diagnostic formal.

”Unele fobii nu necesită neapărat tratament, mai ales dacă teamă ta este de ceva ce nu întâlnești în mod normal în viața de zi cu zi, cum ar fi șerpi sau păianjeni.

Nictofobia, pe de altă parte, poate face foarte dificil dormitul suficient. Acest lucru vă poate afecta starea generală de sănătate și poate duce la tulburări de somn, cum ar fi insomnia”, mai arată Healthline


Tratamentul nictofobiei

Tratamentul nictofobiei diferă în funcție de severitatea afecțiunii. Astfel, specialiștii susțin că tratamentul este necesar dacă

- frica ta te face să simţi anxietate extremă sau panică

- simți că frica ta este excesivă sau chiar nerezonabilă

- eviţi anumite situaţii din cauza fricii tale

- ați observat aceste sentimente timp de șase luni sau mai mult

Un tratament pentru persoanele cu insomnie implică părăsirea unui dormitor întunecat pentru a dormi într-o cameră luminată. Problema cu acest tratament este că nu abordează fobia.

Acest tratament expune oamenii la temerile lor în mod repetat până când lucrul de care se tem, cum ar fi faptul că sunt în întuneric, nu mai declanșează sentimente de anxietate sau panică”, mai notează Healthline.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel