Taylor Swift, presată să se pronunțe asupra conflictului din Gaza

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

După un atac aerian israelian asupra unui camp din orașul Rafah din Gaza și un al doilea atac aerian în această săptămână, hashtag-urile #AllEyesOnRafah și #SwiftiesForPalestine au devenit virale pe platforma X. Acum, Taylor Swift este îndemnată să rupă tăcerea cu privire la Gaza.

În contextul turneului său "Eras" și al mișcării "Blockout 2024", care a câștigat tracțiune pe TikTok după Met Gala de la începutul acestei luni și care își propune să blocheze conturile de social media ale celebrităților care rămân tăcute în legătură cu conflictul din Gaza, superstarul global Taylor Swift este acum în vizor, scrie euronews.com.

Mișcarea „#SwiftiesForPalestine” câștigă teren pe platformele de social media, fanii îndemnând-o pe Swift să folosească platforma sa pentru a vorbi împotriva abuzurilor asupra drepturilor omului din Gaza.

Aceasta vine în contextul în care mulți artiști și celebrități și-au exprimat public opinia despre criza umanitară, în timp ce alții sunt criticați pentru tăcerea lor. Printre aceștia se numără Drake, Justin Bieber, Beyoncé, Nicki Minaj, Dwayne Johnson și Kylie Jenner, cu diverse conturi dedicate mișcării „Blockout 2024” compilând liste de celebrități pe care activiștii să le blocheze.

Conform rapoartelor, Swift a pierdut peste 200.000 de urmăritori pe diverse conturi de social media în urma acestui val de critici.

Unii dintre fanii lui Swift se simt dezamăgiți și deplâng faptul că idolul lor nu a luat poziție, în ciuda faptului că mai multe celebrități, inclusiv Ariana Grande și Gigi Hadid, și-au adăugat numele la o scrisoare intitulată „Artists for Ceasefire” adresată lui Joe Biden anul trecut. Dua Lipa este o altă celebritate care a fost vocală despre conflict, recent distribuind și comentând pe imaginea „All Eyes On Rafah”, pledând pentru încetarea genocidului în curs al poporului palestinian de către Israel.

Swifties cer același angajament de la idolul lor. „Este vorba despre vieți și justiție – dacă ea ne poate motiva pe toți să votăm, are puterea să vorbească despre nedreptăți,” a exprimat un utilizator de TikTok care pledează pentru blocarea și de-friending-ul lui Swift.

„Taylor, te rog spune ceva. Tăcerea ta ne rănește. Avem nevoie să te alături Palestinei și să condamni ocupația și agresiunea israeliană,” a comentat un utilizator, în timp ce altul a postat: „O iubesc pe Taylor, dar trebuie să facă mai mult. Nu poate ignora ceea ce se întâmplă în Palestina. Nu este politică, este umanitar.”

„[Taylor Swift], te rugăm să te pronunți ACUM,” a postat un alt utilizator. „Să donezi familiilor palestiniene care fug de bombardamentele din Gaza ACUM. Să conștientizezi despre masacrul din Rafah ACUM.”

În absența unui comentariu oficial, unii fani ai lui Swift folosesc turneul „Eras”, care a ajuns acum în Europa, ca platformă pentru a crește conștientizarea despre conflictul din Gaza.

Acești fani încurajează schimbul de brățări prieteniei – un obicei de bază la concertele lui Swift – care poartă mesaje de susținere pentru Palestina.

Fanii lui Swift își pictează numărul 13 pe mâini din cauza iubirii cântăreței pentru acest număr. Cât despre pepenele verde, fructul este legat de activismul palestinian pentru că culorile – roșu, negru, alb și verde – corespund celor ale drapelului palestinian.

„Dacă participați la vreun concert Eras, vă rugăm să considerați să faceți și să schimbați brățări pentru Palestina! Dacă puteți, aduceți steagul palestinian, postere etc. Trebuie să menținem Palestina în atenția publicului și să o încurajăm pe Taylor să se pronunțe,” a postat un fan.Aceasta nu este prima dată când starul de 34 de ani este criticat pentru tăcerea sa în privința problemelor mondiale în curs.

În timp ce a lua poziție asupra subiectelor divizive poate părea surprinzător având în vedere reacțiile negative cu care s-au confruntat celebritățile după ce și-au exprimat opiniile despre conflict, o poziție neutră este din ce în ce mai des văzută ca inacceptabilă sau chiar lașitate. Și fie că este vocală sau tăcută, nimeni – nici măcar Swift – nu poate evita această scrutinizare publică.

Pe măsură ce se apropie alegerile din SUA, se pare că tot mai mulți dintre fanii ei cer ca ea să folosească platforma sa pentru a sprijini un candidat, precum și pentru a susține drepturile omului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel