Taylor Swift: Fenomenul financiar

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Taylor Swift nu este doar un fenomen muzical, ci și un adevărat unicorn al afacerilor. Turneul Eras, care a ajuns recent la Edinburgh, este estimat să îi crească averea la peste 1 miliard de dolari (785,51 milioane de lire sterline).

Revista Forbes estimează că averea sa actuală este de 600 de milioane de dolari (471 de milioane de lire sterline) doar din performanțele sale și catalogul muzical, în timp ce deține imobile în valoare de aproximativ 125 de milioane de dolari (98,2 milioane de lire sterline). Alți muzicieni care au atins astfel de înălțimi financiare au făcut-o investindu-și câștigurile muzicale în alte afaceri, scrie BBC.

Fiica din Pennsylvania, crescută de un broker financiar, face bani cu o utilizare inteligentă a puterii sale de piață. Această strategie este cunoscută sub numele de "Swiftonomics". Se spune că Taylor cere peste 100% din veniturile brute din vânzarea biletelor, lăsând promoterii să își facă marjele din vânzarea de alimente, băuturi și alte produse. Acesta este motivul pentru care organizatorii vor ca deținătorii de bilete să ajungă devreme la eveniment.

Făcând mai multe spectacole în aceeași locație, ea reduce costurile turneului și își obligă fanii să vină la ea. Așa cum Edinburgh demonstrează și Londra va arăta în curând, fanii vin în număr mare, unii călătorind distanțe mari.

Savvy-ul financiar face parte din atracția sa pentru fani. Taylor Swift s-a luptat cu Apple pentru redevențele pieselor transmise pe serviciul lor de muzică și a câștigat. A făcut același lucru și cu Spotify, refuzând să își lase melodiile pe serviciul lor gratuit.

Harvard Law School o folosește ca exemplu de putere de negociere, afirmând în materialele lor didactice: „Taylor Swift a putut să refuze negocierile cu Spotify deoarece avea o mulțime de alți parteneri dornici să lucreze cu ea.” La 34 de ani, Taylor Swift a devenit foarte bogată dictând termenii șefilor din industria muzicală și vânzând către baza sa de fani, care o adoră pentru asta.

După ce și-a vândut drepturile asupra înregistrărilor sale anterioare unei companii de investiții, Taylor s-a răzvrătit împotriva constrângerilor impuse asupra libertății sale artistice. În timp ce investitorul deținea drepturile asupra înregistrărilor, ea a păstrat drepturile de compozitor și a reînregistrat mai multe albume, convingându-și fanii să cumpere noile versiuni, considerate obiecte de colecție definitive. Fanii preferă noile versiuni în raport de 4:1 față de cele originale.

Aceasta nu este doar despre streaming. Revenirea discurilor de vinil le-a adus înapoi în coșul de bunuri comun achiziționate, incluse în sondajul de inflație al Office for National Statistics. Taylor Swift deține o parte considerabilă a pieței de vinil, vânzând adesea chiar și celor care nu au un pickup, dar care aleg să colecționeze pentru arta de pe copertă.

Este Taylor Swift unică? Posibil. Dar autorul scoțian Will Page, fost economist-șef la Spotify, consideră că a capturat abil oportunitățile apărute dintr-o perturbare fundamentală. Alții poate nu vor atinge înălțimile sale financiare, dar el crede că Taylor Swift deschide calea pentru alții să o urmeze.

Will Page a declarat: „Ea a ridicat ștacheta în ceea ce privește ceea ce poate realiza un artist în acest lanț valoric complex, atât din streaming, cât și din bilete.” Să aruncăm o privire asupra unor tendințe din industria muzicală pe care Taylor Swift le reprezintă.

Streaming-ul digital a amenințat să distrugă industria în timp ce descărcările puteau fi piratate. Dar industria a ripostat și streaming-ul a înlocuit vânzările de vinil, casete și, mai recent, CD-uri și DVD-uri. Aceasta a pus o imensă putere de piață în mâinile unui număr mic de platforme. Spotify se concentrează pe muzică și podcast-uri, în timp ce aceasta este doar o parte a modelului de afaceri pentru Amazon, Apple și YouTube.

Costurile de distribuție ale streaming-ului sunt mici în comparație cu prețul de ambalare a hardware-ului și transportul acestuia în magazine. Fără acestea, artiștii pot pretinde o proporție mult mai mare dintr-o vânzare digitală decât ar putea câștiga dintr-un CD – până la 30% comparativ cu un maxim de 15%.

Streaming-ul oferă, de asemenea, spațiu nelimitat pentru ca oamenii să intre pe piață. Will Page a spus că „explozia pe partea de ofertă depășește imaginația oricui”. El a adăugat: „Spotify poate avea 120.000 de piese încărcate într-o zi, ceea ce este mai mult decât toată muzica lansată în 1989.” Industria câștigă mai mulți bani, dar are „mai multe guri de hrănit”, cu nouă milioane de creatori pe Spotify doar. În 2009, Performing Rights Society avea 50.000 de compozitori. Acum are 173.000.

El a spus: „Populația de artiști și compozitori din Marea Britanie s-a triplat de la lansarea Spotify. Aceasta este o poveste pozitivă. Cum îi hrănești pe toți? Aceasta este altă poveste.”

Tendințe din descărcări

Descărcările digitale permit artiștilor precum Taylor Swift să își lanseze albumul ca un eveniment global. Toată lumea poate descărca în aceeași zi. Din aceasta rezultă două tendințe. Prima este că este ușor să ajungi la baza ta de fani, iar ascultătorii de muzică nouă se întorc din ce în ce mai mult către cei care cântă în limba lor maternă. Top 10 cele mai ascultate piese din fiecare țară europeană pot fi dominate de muzicienii acelor țări. Dominanța limbii engleze scade, ceea ce face mai dificilă promovarea starurilor internaționale.

A doua tendință este că ascultătorii de muzică și spectatorii de videoclipuri muzicale se întorc pe platformele de streaming pentru a descoperi trupe noi. Ei sunt mai puțin predispuși să iasă în puburi și cluburi, în speranța de a vedea „următorul mare fenomen” în timp ce este încă mic. Fluxul de trupe care își învață meseria în locații mai mici scade, ceea ce îi alarmează pe cei din locațiile mai mari, mai ales când se uită la profilul de vârstă al interpreților care pot umple aceste locuri.

Venituri din performanțe și înregistrări

Aceasta ne duce la diferențierea veniturilor între performanță și înregistrare. În trecut, trupele mergeau în turneu pentru a-și promova cel mai recent album. Acum produc un album pentru a-și promova turneul. De la pandemie, turneele au devenit o parte și mai mare a bazei de venituri a industriei muzicale. După ce au fost închiși luni de zile și nu au putut vedea performanțe live, fanii muzicii au profitat de ocazia de a reveni la ceea ce le lipsea.

Will Page a analizat cifrele din Marea Britanie pentru 2022, și sunt uluitoare. Muzica înregistrată a generat mai mult de 2 miliarde de lire sterline, mult din acestea prin servicii de streaming și unele din redescoperirea vinilului. În muzica live, au fost mai puține concerte, cu 26% mai puține față de anul prepandemic 2019. Stadionurile și festivalurile au scăzut cu 14%, arenele cu 22%, iar locațiile de teatru cu 43%. Dar oamenii au fost dispuși să plătească mult mai mult pentru bilete – 100 până la 150 de lire sterline nu sunt neobișnuite – și veniturile au crescut cu 22%, totalul crescând și el peste 2 miliarde de lire sterline.

Astfel, veniturile din înregistrări și performanțe au crescut de la 3,2 miliarde de lire sterline în 2019

 la 4,1 miliarde de lire sterline în 2022. Aceasta este o revenire majoră după pandemie, dar una care se concentrează din ce în ce mai mult pe artiști mari în locații mari. În 2012, cheltuielile pentru muzică live erau de 1,3 miliarde de lire sterline, iar concertele de stadion și festivalurile reprezentau 23% din aceasta. Zece ani mai târziu, cota de piață a concertelor de stadion și festivalurilor din cele 2,1 miliarde de lire sterline a mai mult decât dublat la 49%.

Will Page a declarat: „Este o parte mult mai mare a unei plăcinte mult mai mari.”

Investiții în cataloage muzicale

Revenind la declinul fluxului de noi performeri care vin din locații mici, o întrebare pentru industria muzicală este dacă prețurile brusc crescute după pandemie pentru concertele în locații mari absorb banii disponibili. Și dacă lasă puțin disponibil pentru a cumpăra bilete mai ieftine în locații mai mici.

Will Page va actualiza în curând aceste cifre pentru 2023 și aceasta va arăta dacă a existat un impact din inflația prețurilor de consum și bugetele restrânse ale gospodăriilor. Ar putea fi o revenire de la pandemie care nu se menține după primul an fără măști.

Cealaltă tendință majoră în industria muzicală este intrarea marilor companii financiare în achiziționarea de active. Taylor Swift a îmbrățișat această oportunitate, dar a descoperit dezavantajele pentru un artist care continuă să producă și care dorește controlul asupra modului în care sunt utilizate înregistrările și melodiile sale. Cu toate acestea, pentru interpreții mai în vârstă și cei decedați, există o piață mare în achiziționarea cataloagelor muzicale.

Site-ul Music Business Worldwide (MBW) urmărește industria și a raportat că investițiile în cataloage muzicale în 2020 de către unul dintre cei mai mari jucători, Universal Music Group, au fost de peste 1 miliard de dolari, o mare parte din aceasta pentru melodiile și înregistrările lui Bob Dylan. A scăzut anul următor la 459 milioane de dolari (360 milioane de lire sterline).

Numerele sunt rareori făcute publice, dar există estimări în industrie conform cărora Sony a plătit 550 de milioane de dolari (432 de milioane de lire sterline) pentru drepturile de publicare și înregistrări muzicale ale lui Bruce Springsteen. Drepturile de publicare ale lui Paul Simon au schimbat proprietarul pentru o sumă raportată de 200 de milioane de dolari (157 milioane de lire sterline). Iar catalogul de melodii al lui David Bowie a fost vândut pentru o sumă estimată de 250 de milioane de dolari (196 de milioane de lire sterline).

Atracția constă în taxe, deoarece vânzarea unui activ este impozitată la o rată mai mică decât câștigurile din acel activ. Atracția este, de asemenea, că o companie mare preia responsabilitatea de a valorifica acel activ financiar. Poate privi înainte la multe câștiguri viitoare.

Muzica pop și rock poate părea efemeră sau de unică folosință, dar oamenii revin mereu la melodiile pe care le-au plăcut înainte, în loc să se concentreze pe ultimul lucru apărut. Datele de la streaming arată că „catalogul” clasificat ca mai vechi de 18 luni, are până la 80% din piață.

După câțiva ani agitați de înregistrări muzicale și turnee, Taylor Swift își poate permite să se relaxeze și să se bucure de câștigurile sale. Dar pare la fel de motivată financiar cât și creativ, și este puțin probabil să renunțe la acele drepturi prea curând.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel