Taxarea miliardarilor ar putea genera anual 250 de miliarde de dolari

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Taxarea miliardarilor ar putea genera anual 250 de miliarde de dolari/Freepik
Taxarea miliardarilor ar putea genera anual 250 de miliarde de dolari/Freepik

Guvernele sunt chemate să deschidă un nou front în lupta împotriva evaziunii fiscale la nivel internațional, instituind o taxă minimă globală pentru miliardari, care ar putea aduce 250 de miliarde de dolari anual la buget, potrivit unui studiu publicat de Observatorul Fiscal al UE, un grup de cercetare găzduit de Facultatea de Economie din Paris, transmite Reuters.

Această sumă reprezintă doar 2% din avere din aproape 13.000 de miliarde de dolari deținută de 2.700 de miliardari la nivel mondial.

În prezent, impozitul personal efectiv pentru miliardari este adesea mult mai mic decât cel pentru alți contribuabili cu venituri mult mai modeste, deoarece miliardarii își pot plasa banii în companii off-shore pentru a evita impozitarea. Directorul Observatorului Fiscal, Gabriel Zucman, a afirmat: "În opinia noastră, acest lucru este dificil de justificat, deoarece poate submina sustenabilitatea sistemelor fiscale și acceptabilitatea socială a impozitării."

Instituția estimează că impozitul efectiv pentru miliardarii din SUA este aproape de 0,5%, iar în Franța este aproape de zero, o țară cu o fiscalitate ridicată.

Crescând inegalitățile legate de avere în unele țări, există cerințe tot mai mari pentru ca cei mai bogați cetățeni să contribuie mai mult din punct de vedere fiscal, deoarece finanțele publice sunt afectate de cheltuielile legate de pandemie, de îmbătrânirea populației și de necesitățile mari de finanțare pentru tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

În bugetul SUA pentru 2024, era inclusă o propunere de a impune o taxă minimă de 25% pentru cei mai bogați 0,01% dintre cetățeni, dar aceasta a fost abandonată din cauza preocupărilor legate de oprirea finanțării guvernului federal SUA (shutdown) și de termenele limită pentru alte finanțări.

Deși instituirea unei taxe globale minime pentru miliardari ar putea dura mulți ani, Observatorul Fiscal a subliniat exemple de succes în ceea ce privește punerea capătului secretului bancar și reducerea opțiunilor pentru companiile multinaționale de a transfera profiturile în țări cu impozite scăzute.

Lansarea schimbului automat de informații bancare în 2018 a redus utilizarea paradisurilor fiscale pentru a ascunde averi. Un acord din 2021 între 140 de țări va limita capacitatea corporațiilor de a evita impozitele mutând profiturile în țări cu impozite scăzute, stabilind un prag minim de impozitare a corporațiilor la 15% începând din anul viitor.

Gabriel Zucman a explicat: "Ceea ce mulți oameni considerau imposibil știm acum că poate fi realizat. Următorul pas logic este aplicarea acestei logici și miliardarilor, nu doar corporațiilor." Acesta a adăugat că în absența unor eforturi internaționale extinse pentru instituirea unei taxe minime pentru miliardari, "o coaliție de țări entuziaste ar putea conduce adoptarea acestor măsuri".

Cu toate că secretul bancar și impozitul minim pentru corporații au încheiat concurența îndelungată între țări în ceea ce privește regimul fiscal, există încă multe oportunități de reducere a impozitelor. În prezent, guvernele concurează pentru a atrage investiții, oferind subvenții, care sunt mai puțin dăunătoare pentru bazele lor de impozitare decât concurența pentru rate scăzute de impozitare, conform Observatorului Fiscal.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel